LANŠKROUN – V areálu Střední zemědělské a veterinární školy v Lanškrouně proběhla v rámci 17. ročníku Dne zemědělské školy jezdecká soutěž o Hliněný pohár. V úvodu došlo ke slavnostnímu přestřižení pásky v provozu nové školní mini mlékárny, v rámci středních zemědělských škol se jedná o výjimečný projekt.

Ceremoniálu se zúčastnili ředitel školy David Hruška, senátor Petr Šilar, starosta Lanškrouna Radim Vetchý a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který OIK TV řekl: “Mlékárna je přesně to, co si myslím v této škole ještě chybělo, protože studenti si vyzkouší i výrobu konkrétních komodit, které se vyrábějí z mléka a to si myslím je správné.”

Strávit den v areálu školy přišlo mnoho návštěvníků. Většinou se jednalo o příznivce zemědělské techniky, domácích zvířat a všeho, co k zemědělství patří. Zájemci se mohli mj. seznámit s prostorami školy a také obory, které nabízí.

Dalším lákadlem Dne školy byl již 36. ročník tradiční soutěže O Hliněný pohár, který probíhal na kolbišti dostihového spolku. Závodníci byli rozdělení celkem do šesti kategorií.

V nejobtížnější kategorii závodu obsadila třetí místo Alexandra Berková, druhou příčku vybojoval Jan Pavlíček a dominoval Jakub Petrus na koni Lucienne, který obhájil loňské prvenství a stal se vítězem letošní soutěže O Hliněný pohár.