ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Typicky český vánoční kamion plný dárků se vydal na své předvánoční putování po Pardubickém kraji. Přes tisíc nadílek tak postupně našlo své příjemce v šesti různých institucích. Nejen se samotnými dárky, ale i s doprovodným programem zavítal vánoční kamion i před Základní uměleckou školu v Ústí nad Orlicí, aby obdaroval klienty místního stacionáře. Na toto místo zavítal již čtvrtým rokem. “Naši uživatelé se na to strašně těší, protože někteří mají ty vánoce trošku chudší doma. Takže my jsme strašně rádi, že jako opět jsme byli vybráni,” dodala Hana Zastoupilová.

Řidič kamionu v typickém obleku odkryl nejen spoustu dárků, ale i malý živý betlém. “V současné době Šmídl holding je největší český dopravce. Máme přes 500 kamionů a proto vlastně ten nápad, že kamion poveze vánoční dárky. To byl úplně ten začátek,” řekla nám Martina Šmídlová.

Klienti stacionáře tak nepřišli zkrátka a postupně si balíčky se svými jmény přebírali od postav živého betléma. “Přál jsem si, ještě dostanu doma dárky.” “Hodně se těším, miluju ten celej kolektiv jako vánoční, svíčky a úplně všecko to mám rád úplně.” “Jo, moc pěkný to je, opravdu jo. Chválíme si to každej rok a budeme si to chválit.” “Děkujem, super. Super atmosféra.” “Oni jsou strašně nadšení, protože oni teďka přijdou do baráčku, budou si to hned rozdělávat a jestli tam je nějaká sladkost, tak si ji určitě snědí. Takže jsou strašně rádi, že mají dárečky,” sdělila nám Hana Zastoupilová. Na oplátku dostala pozornost i zástupkyně darující strany. Mezitím vánoční skřítci sestoupili z návěsu a rozdávali drobnosti kolemjdoucím. “Vždycky chceme potěšit před vánocemi i další naše spoluobčany a nevěnovat se prostě jenom byznysu a podnikání, ale trochu udělat dobra, spojit se s lidma, který to chtěj taky dělat,” popsala Martina Šmídlová.

Letošní nadílka, kterou zakoupila tato česká dopravní firma společně se svými obchodními partnery, má hodnotu kolem dvou set tisíc korun. Postupně tak navštívili různé azylové domy, stacionáře a nízkoprahová zařízení. Díky nedávnému rozšíření holdingu o další společnost se dočkali svých dárků nejen na východě kraje v Ústí nad Orlicí, Žamberku, Vysoké Mýtě a Litomyšli, ale také v Chrudimi a Hrochově Týnci.