ÚSTÍ NAD ORLICÍ – O tom, že nedaleko centra města vznikne nové sídlo Domu dětí a mládeže Duha se hovoří již několik let. Vzhledem k tomu, že na zářijovém zasedání zastupitelé schválili smlouvu o dílo, mohl by se tento záměr opět přiblížit k úspěšnému završení. “V rámci soutěžních podmínek byla nastavena lhůta výstavby na 2 roky. Očekáváme, že ještě letos na podzim dojde k předání staveniště. Tím začne dodavateli běžet ona dvouletá lhůta pro výstavbu,” sdělil OIK TV starosta města Petr Hájek. “Jsme rádi nejen my, zaměstnanci, jak interní, tak externí, kterých tady máme asi 50, tak všechny děti, rodiče, kteří nás v tom podporovali. Moc děkujeme zastupitelům, kteří to schválili,” okomentovala současný stav projektu ředitelka DDM Duha Ústí nad Orlicí Štěpánka Svobodová.

Ve spojitosti s novostavbou, která by měla vyrůst na území bývalé Perly 01, budou probíhat i další úpravy vedoucí k celkové revitalizaci prostoru. “Zároveň se v areálu začnou realizovat stavební práce, které souvisejí s technickou infrastrukturou. To je společná investice města a městské společnosti,” doplnil starosta města Petr Hájek.

Budoucí dům dětí má být moderním zařízením, jehož součástí bude také tělocvična. “Takovou, jakou jsme ji chtěli, takovou ji máme. Jsme moc rádi, protože víc než polovina dětí chodí do kroužků sportovních a ty se odehrávají po Ústí nad Orlicí po různých tělocvičnách, za které musíme platit, takhle vlastně budou všichni v naší tělocvičně, v našich prostorách,” řekla ředitelka DDM Duha Štěpánka Svobodová. Počítá se s tím, že kryté sportoviště budou zároveň využívat žáci ZŠ Komenského při výuce tělesné výchovy.

To bude možné díky stavbě, jejíž pořízení bylo vysoutěženo na přibližně 91 milionů korun. Část ceny bude hrazena z úvěru. Městskému rozpočtu by mohl ulevit příspěvek zvenčí. “Očekáváme výsledky dotačního řízení v rámci programu Ministerstva pro místní rozvoj. Případná dotace by nám snížila vlastní výdaje a finanční prostředky, které bychom ušetřili, bychom mohli investovat do území Perly obecně,” pohovořil o možných variantách starosta města Petr Hájek. Dotace by mohla činit až 30 milionů korun.