LANŠKROUN – V rozpočtu města je na kapitole odboru investic a majetku vyčleněno přibližně 70 milionů korun.

Zdá se, že v letošním roce bude vyřešen problém s ulicí T. G. Masaryka. Na rekonstrukci silnice, kterou zajistí Pardubický kraj, navážou další práce. “Město tam bude kraji součinno rekonstrukcí chodníků a veřejného osvětlení, takže ta ulice, která Lanškrouňáky dlouhodobě trápí, by měla být letos kompletně opravená,” doplnil starosta města Radim Vetchý.

Po skončení zmíněné akce bude na programu oprava souběžné ulice Kollárova. “Tam by mělo dojít k rekonstrukci celé ulice od křižovatky s Českou ulicí až po most přes Třešňovecký potok. Vyměníme také celé veřejné osvětlení,” sdělil OIK TV další podrobnosti starosta Vetchý.

Výraznou proměnou má projít ulice Havlíčkova. “Prozatím má ještě blátivý povrch, ale na konci roku už bude kompletně opravená,” uvedl Radim Vetchý. Rekonstrukce všech zmíněných ulic z rozpočtu odčerpá přibližně jedenáct a půl milionu korun.

Patnáctimilionová částka je vyčleněna pro přeměnu Společenského domu. “V současné době se zpracovává projektová dokumentace, ta bude stát zhruba 3,6 milionů korun, a připravujeme demolici bývalého sálu a přistavěné hotelové části. Zde odhaduji náklady na přibližně 5 milionů korun,” řekl místostarosta města Bohumil Bernášek.

Zbývající finanční prostředky spolknou úvodní rekonstrukční práce, které by mohly být v ideálním případě zahájeny ještě letos. S necelými devíti miliony korun se počítá pro vybudování infrastruktury v lokalitě Za Střelnicí. “Jedná se o zasíťování třinácti pozemků pro rodinné domy. Dokončení předpokládám v první polovině letošního roku,” přiblížil akce starosta Vetchý.

Za 150 tisíc korun by měly být pořízeny nové hodiny, které mají být umístěny na náměstí Jana Marka Marků. V rozpočtu na rok 2016 se počítá také s modernizací a rozšířením městského kamerového systému.