ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Orlickoústecká pracovní skupina komunitního plánování pro osoby se zdravotním a mentálním postižením přizvala poskytovatele různých sociálních služeb na Mírové náměstí. Svou činnost představili veřejnosti na akci zvané Integrační den.

Podtitulem akce bylo seznámit veřejnost s tím, jak se žije lidem s postižením. “Snažíme se přiblížit svět lidí se zdravotním postižením. Ať to jsou lidé se zrakovým, se sluchovým nebo třeba s duševním nebo mentálním postižením. Máme tady lidi také s těžkým tělesným postižením, s roztroušenou sklerózou a vlastně i pro ně jsou určené programy těch našich poskytovatelů,” vysvětlila členka komunitního plánování Ústí nad Orlicí Radka Vašková.

Jednou z cílových skupin této akce jsou děti. Ve stáncích rozmístěných po náměstí pro ně byl připravený speciální soutěžní program. “Kde se vlastně seznámí se životem lidí s postižením a jsou jim kladeny i otázky, které jsou přizpůsobeny jejich věku, aby porozuměly tomu, co to vlastně je svět člověka s postižením,” sdělila nám Radka Vašková.

Na stanovišti zabývající se sluchově postiženými se děti mohly naučit pár slov znakovou řečí. Jinde měly zase za úkol vyplnit test. Pro zpestření byl připravený i oblek simulující stav, jak se cítí senioři. Celou akci doprovázel program s vystoupením klientů z různých organizací.