ČESKÁ TŘEBOVÁ – Dovolte mi informovat Vás o dění v příspěvkové organizaci Sociální služby Česká Třebová v tomto náročném období pandemie koronaviru. Situace se mění každým dnem, co platilo včera, dnes je jinak, přesto tedy alespoň několik informací aktuálních k dnešnímu dni (17. 3. 2020).

Na opatření, která vláda vydává ve velmi rychlém časovém sledu, se snažíme pružně reagovat tak, abychom minimalizovali riziko nákazy uživatelů našich služeb a personálu, který péči poskytuje. Nadále tedy zůstává v platnosti zákaz návštěv a vstupu cizích osob do našich pobytových zařízení (v tuto chvíli již pouze Domov pro seniory). Výjimky se týkají pouze těch osob, které zajišťují bezpečnost provozu zařízení (opraváři, technici) nebo je jejich přítomnost nutná v zájmu ochrany zdraví našich uživatel (lékaři). Každá osoba, která za tímto výjimečným účelem vstupuje do zařízení, musí mít roušku (alespoň provizorní – šálu, šátek aj.), je jí změřena teplota, její přítomnost je zaevidována.

Našim uživatelům je s ohledem na včerejší nařízení vlády zakázáno opouštět zařízení.

Rodinné příslušníky zdvořile žádáme, aby zvážili naléhavost předávání věcí uživatelům
prostřednictvím recepce Domova pro seniory, a to z důvodu minimalizace rizika přenosu
virového onemocnění do zařízení. Veškeré potřebné věci jsme schopni zajistit pro Vaše blízké v bufetu, a to dle dohody a aktuální potřeby. Pokud se přesto rodiny rozhodnou cokoliv donést, budeme předávat pouze věci, které lze na povrchu dezinfikovat (zejm. nebudeme předávat čerstvé /nezabalené/ potraviny).

Provoz Týdenního stacionáře se od 18. března 2020 dočasně přerušuje. Péče o uživatele je zajištěna prostřednictvím jejich rodin, s nimiž zůstáváme v kontaktu pro případnou intervenci a pomoc.

Terénní Pečovatelská služba funguje v současné době (ještě) bez omezení, ve spolupráci
s Městem Česká Třebová je posílena služba rozvozu nákupů potravin a hygienických potřeb. Prosíme rodiny, jejichž příslušníci jsou klienty Pečovatelské služby, aby nám hlásily případnou karanténu! Velmi nám usnadníte práci s klientem (zejména s ohledem na volbu ochranných pomůcek a ochranu zdraví personálu).

Pro úplnost sdělujeme, že v průběhu této mimořádné situace nepřijímáme do pobytových zařízení nové uživatele a také nepřijímáme nové klienty terénní pečovatelské služby.

Ke všem uvedeným opatřením přistupujeme z důvodu maximální ochrany našich uživatelů a klientů, ale též personálu, který je pro zajištění péče nezbytný. V této souvislosti si dovolím vyjádřit osobní prosbu, aby každý dle svých možností přispěl k prevenci šíření onemocnění COVID-19. Základem je dodržování minimálních hygienických standardů (mytí a dezinfekce rukou, používání roušek) a současně pak respektování omezení, která v průběhu posledních dní přicházejí a budou přicházet. Dočasné osobní nepohodlí je malichernost proti následkům, které onemocnění může způsobit, obzvlášť u seniorů a osob s oslabenou imunitou. My v Sociálních službách děláme maximum, abychom šíření předešli. Připojte se k nám! Děkujeme za pochopení a za to, že společně s námi chráníte zdraví našich blízkých!

Na závěr DĚKUJEME všem dobrovolníkům, kteří se sami hlásí s nabídkou pomoci a kteří se
zajištěním služeb pomáhají, a dále DĚKUJEME všem, kteří se ozývají s nabídkami na dodávky roušek. Jejich seznam je už teď poměrně obsáhlý a věřím, že po odeznění této mimořádné situace bude příležitost každému osobně poděkovat. Sama za sebe chci poděkovat za podporu a nabídky spolupráce ředitelům a ředitelkám ostatních příspěvkových organizací. Je skvělé vidět, že obyčejná lidská sounáležitost v České Třebové funguje.

Přeji všem hlavně zdraví a víru, že bude brzy zase dobře!
JUDr. Magdaléna Peterková, Ph.D., ředitelka