Klárka Doležalová – podporovaná rodina 2023, foto: Ivan Krejza

Šestnáct let pomáhají handicapovaným dětem z okolí, letošní ročník je však ještě o něco osobnější než ty předchozí. Oblíbená sousedská benefice Hudba pomáhá rozjíždí sedmnáctou koncertní šňůru s příběhem z bezprostřední blízkosti pořadatelů. Do jedné ze spřátelených rodin, které tento projekt každoročně podporují, se totiž narodila handicapovaná Klárka.

„S Bárou jsme kamarádi opravdu od dětství. Chodily jsme spolu do školy, jezdily na tábor nebo na lyže a Bářina maminka nás učila přírodopis,“ vypráví zpěvačka orchestru Hudba pomáhá Veronika Voženílková a dodává: „I naše děti spolu celý život vyrůstají. Jen zatímco náš Kubík už dávno běhá po zahradě, skoro stejně stará Klárka ještě nevstala z deky, na které kdysi společně pásli koně.” Právě dceru Báry Heroldové a Františka Doležala letos oblíbená předvánoční benefice podpoří.

Koncerty, které v předvánočním čase každoročně navštíví na 3000 posluchačů, tradičně míří do divadel v Litomyšli (2. 12.), Poličce (9. 12.), Ústí nad Orlicí (16. 12.) a Vysokém Mýtě (25. 12.). Koncertní šňůra začíná 25. 11. v domovské obci muzikantů – Morašicích. Před diváky usedne na jeviště více než padesát hráčů orchestru a vokalistů. V rámci dvouhodinového představení letos hodlají hudbou vyprávět všechno, co spolu s Doležalovými od dětství zažívali.

„Letošní ročník je pro spoustu z nás pochopitelně osobnější než kdy dřív. Proto chceme diváky tentokrát během koncertního večera opravdu vzít ‚k nám‘. Posbírali jsme písně, které celé ty společné roky hrajeme u táboráku. Ty, které nás provázely prvními koncerty, moravskými juchačkami, prvními láskami a pak i svatbami. Hledali jsme hudební motivy, které všichni znají, aniž by věděli odkud. Melodie, které s člověkem rostou životem, aniž by si to vůbec uvědomoval. A přesně takový bude i letošní koncert.  Ročník z Budislavi a Horek. Ročník ušitý ze společných chvil,” vypráví ředitel benefice Karel Telecký.

A lesy z Horek a Budislavi nese i vizuální styl letošního ročníku. Oblíbené srdcožky, které akce každý rok obléká divákům napříč regionem, letos ozdobí modrotiskový vzor míst, kam pořadatelé jezdívali na letní tábory a prázdninové výlety. Kompletní sada merchandisingu pak nabídne designové dřevěné výrobky vytvořené ve spolupráci s místním truhlářstvím.

Klárka Doležalová se narodila s vrozenou vývojovou vadou mozku – lisencefalií typu I. Podstatu tohoto vzácného onemocnění nejlépe vystihuje doslovný překlad jeho názvu – „hladký mozek”. Nezvrásněná mozková hmota má porušená nervová zakončení, která posílají informace z mozku do těla, což je důvodem silně opožděného motorického vývoje, těžké mentální retardace, centrální poruchy zraku či epilepsie. Pomoc pečujících osob je tak nezbytná prakticky ve všech úkonech, přičemž motorice napomáhají časté rehabilitace a kompenzační pomůcky.

Pro Báru, Fandu a malou Klárku chtějí pořadatelé pořídit nové  auto. Takové, kterému do budoucna z kufru vyjede plošina, naloží vozík a celou rodinu odveze na rehabilitaci či výlet. Přispět lze kromě nákupu vstupenek i na transparentní účet 2501291415/2010. Předprodej vstupenek začíná tradičně ve středu 1. listopadu od 10:00 na webu hudbapomaha.cz nebo v IC v místech konání. Jelikož se koncerty těší stále větší oblibě u studentů a mladých rodin, přidali letos pořadatelé 25% slevu na vstupné pro děti a studenty do 26 let.

Hudba pomáhá je benefiční projekt dobrovolnické skupiny z Pardubického kraje. Na 130 rodičů, dětí, učitelů, kamarádů ze základky i bývalých kolegů z práce každoročně vybere jednu handicapovanou rodinu ze svého okolí. Se svým orchestrem pak připraví šňůru koncertů a každou korunou ze vstupného zafinancují rodině léčbu či kompenzační pomůcky. Za uplynulých 16 let získali již více než 5 milionů korun a mnohá filantropická ocenění.