ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Městské muzeum v Ústí nad Orlicí již tradičně pořádá besedy se zajímavými osobnostmi pod názvem “Muzejní kafe”. Hosty toho Novoročního byli manželé Alexandr a Dana Kozákovi. První část programu ředitel muzea Radim Urbánek vedl diskuzi s Alexandrem Kozákem ohledně jeho práce filmového výtvarníka a scénografa. Ten se k této profesi dostal přes své známé. “Jsem chtěl pomoct jakoby svým kamarádům, kteří začali dělat filmy a tím jsem se k tomu dostal, že mi dali příležitost. No a vlastně jsem dělal jeden, dva, ale jako hlavně hodně jsem dělal jakoby pro zahraniční filmy nebo produkce,” sdělil nám Alexandr Kozák. Výtvarník má za úkol zajistit výsledný svět, který má být ve filmu předveden. “Ten rekvizitář si tam přečte, že tam je postel, že za tou postelí je deka, že tam je obrázek nějakýho nebe třeba, že tam je nočník nebo, že se tady dá dát světlo a ten kameraman si přečte, že to je odstavný ta stěna, že se tam dostane. Jsou to vlastně technický výkresy, i když to tak nevypadá, tak je to velmi technický,” vysvětlil Alexandr Kozák.

Alexandr Kozák za svou dlouholetou praxi prošel různými pozicemi u filmové stavby a podílel se i na známých snímcích. Mezi ně patří například pohádka Řachanda, Johanka z Arku a nebo oceňovaný film Já, Olga Hepnarová, který se natáčel na orlickoústecku. Na práci v místě svého bydliště vzpomíná v dobrém. “Tak výborně, mě určitě, protože jsem chodil do práce pěšky, nemusel jsem nikam jezdit. Režiséři i kameranam, Adam Sikora, to je velmi známej a velmi dobrej kameraman, polák, takže jak ti poláci, tak ti vlastně češi byli narosto šťastní tady, protože tady to má takovou zvláštní atmosféru,” dodal Alexandr Kozák.

Dana Kozáková pro změnu navrhuje a šije oděvy ve svém ateliéru v Ústí nad Orlicí. Na ukázku dovezla i některé modely. “Připravila jsem si modely pro letošní podzim/zimu a vlastně hlavně peleríny, který si myslím, že nevycházejí z módy a je to takový kousek oblečení v šatníku, který si vezmete, když na něj máte náladu,” řekla nám Dana Kozáková. Oblečení tvoří převážně z českých materiálů. “Je štěstí, že tady je ještě pár textilek, které skutečně tkají, tkají len, a tkají i buretové hedvábí, takže máme zdroj a mám ještě nějaké zásoby ze starých českých fabrik, za které jsem moc ráda,” doplnila Dana Kozáková.

V Hernychově vile se připravují další tři Muzejní kafe. “Končíme rok jako předchozí rok, tedy Vánočním muzejním kafem. No a další dvě témata, jedno si nechám pro sebe, protože ho teprve tvoříme, tak aby nedošlo k nějakému zmatení, ale to jedno kafe by mohlo zaujmout sportovce, protože půjde o historickou cyklistiku,” dodal Radim Urbánek. Organizátoři plánují celou řadu dalších témat. Hlavní snahou je, aby byla ve vazbě na Ústí nad Orlicí a okolí. Místní obyvatelé tak mají možnost se při pití kafe dozvědět i něco nového.