ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Poznání nemá hranice. Tímto mottem by se možná dalo shrnout pětidenní setkávání mezi středoškolskými studenty z České republiky a vysokoškoláky z různých končin světa.

Studenti Gymnázia Ústí nad Orlicí měli možnost poznat cizí země z vyprávění těch nejzasvěcenějších, tedy jejich obyvatel. Stážisté z projektu Edison ze svých domovů vyrazili objevovat Českou republiku jako například Samuel Danso z Ghany. “Chtěl jsem pocítit něco nového, vidět něco nového ze světa. Zapojil jsem se tedy do tohoto projektu, který mi umožnil chtěné vidět,” sdělil OIK TV Samuel Danso.

Saba Mohklesi z Íránu nechce svět pouze vidět, ale i zlepšit. “Potřebujeme si navzájem pomoci k tomu, abychom změnili tento svět, který je plný zla a válek. Já můžu být malým příspěvkem k oné změně,” uvedla Saba Mokhlesi.

Jedním z cílů projektu je vzájemné poznávání jiných kultur. Nové zážitky a poznatky získali nejen cizinci, ale také studenti z České republiky. U některých z nich byli stážisté dokonce ubytováni. “Spoustu věcí se dozvíme jen z konverzace s nimi. Rozhodně si myslím, že to není na škodu, takovéto mezikulturní setkávání, protože bychom se s těmi lidmi jinak nepotkali,” řekl Jakub Musil, ubytovatel Samuela Dansa. “Je ze země, kde vlastně 98 procent obyvatel jsou muslimové, i když ona není úplná muslimka, tak je to úplně jiný pohled na svět,” prozradila Eva Lipenská, ubytovatelka Saby Mokhlesi.

V knihovně či ve třídách se orlickoústečtí gymnázisté mohli setkat s mladými lidmi ze sedmi zemí světa. Tři z nich byli z Evropy, dva z Afriky, jeden z Jižní Ameriky a jedna z Asie.