ČESKÁ TŘEBOVÁ – Sportoviště rozkládající se na jednom z kopců bylo vybudováno jako lyžařské středisko. Areál Peklák je však využíván i mimo zimní období. K lákadlům pomyslné letní sezóny by v budoucnu měla patřit i takzvaná adrenalinová věž.

Multifunkční zařízení by nakonec po všech peripetiích se zdroji financování mělo být vybudováno v prostoru za chatkami. Zážitková věž má stát vně sjezdovky, doplnit stávající nabídku aktivit a nahradit zrušený lanový park. Výstavba atrakce bude hrazena z městského rozpočtu s přispěním Pardubického kraje. “Celá záležitost bude stát cca 4,5 milionu korun, z toho necelý milion dostaneme z kraje,” uvedl starosta města Jaroslav Zedník.

Zahájení provozu nového lákadla, které má podtrhnout celoroční fungování areálu Peklák, je naplánováno na letní sezónu příštího roku. “Předpokládáme zahájení stavby v letošním roce, dokončení a vyúčtování v roce 2017,” řekl starosta Zedník.

Adrenalinová věž by nabídkou aktivit měla dostát svému přízvisku. “Měly by tam být různé způsoby ´horolezení´ od lan až po umělou stěnu, jakýsi bungee jumping, rádi bychom tam zavedli přejezd přes sjezdovku na kladce,” nastínil Jaroslav Zedník.

Veřejnost hodnotí záměr výstavby různě. “Peníze se vždycky dají použít ještě někde jinde, na druhou stranu by se asi nikdy nic nepostavilo, kdyby se takhle přemýšlelo, takže pokud na to peníze jsou, tak proč to nepostavit,” vyjádřil své stanovisko k věci jeden z obyvatelů města. Další k problematice uvedl: “Tak takový věci mě moc nezajímají, já tam chodit nebudu.”

Podle starosty České Třebové Jaroslava Zedníka by si na sebe zařízení mělo takzvaně vydělat a posílit finanční samostatnost celého areálu. “Počítáme, že náklady na roční provoz budou přibližně 360 tisíc korun. Předpokládáme, že příjmy budou zhruba 600 až 650 tisíc korun,” uzavřel starosta města Jaroslav Zedník.