Zákres do fotografie z nadhledu

LANŠKROUN – Veřejnou architektonickou soutěž vyhlásilo město Lanškroun koncem května tohoto roku. Dopravní terminál a celkové řešení veřejného prostoru mezi ulicemi Nádražní a Dvořákova bylo pro architektonickou soutěž vhodným zadáním, neboť se jedná o problematiku, u které nelze zodpovědně předem určit jediné možné a nejvhodnější řešení. Cílem soutěže tedy bylo vyhodnotit různé tvůrčí přístupy a nalézt optimální návrh z hlediska zásadních kritérií: kvalita celkového urbanistického řešení, architektonická kvalita, provozní a konstrukční řešení a ekonomická přiměřenost návrhu.

Odevzdané návrhy, které musely splňovat striktní podmínky anonymity, hodnotila 8členná porota. Závislými členy poroty (tzn. zástupci investora) byli starosta Mgr. Radim Vetchý, místostarosta Miloš Smola a vedoucí odboru investic a majetku Městského úřadu Lanškroun Ing. Lukáš Pražan. Nezávislá část poroty byla tvořena nezávislými architekty v čele s předsedou poroty Ing. arch. Milanem Košařem, dlouholetým členem nejvyšších orgánů České komory architektů, dále autorizovanými architekty MgA. Patrikem Zamazalem, Ing. arch. Jiřím Vokřálem a Ing. arch. Tomášem Haromem. Odborníkem zastupujícím akademickou obec byl prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc., emeritní děkan FA VUT  a profesor Ústavu architektury FaSt VUT v Brně.

Hodnocení probíhalo ve více kolech. Nejprve byly všechny návrh přezkoušeny, zda splnily všechny obsahové podmínky a formální náležitosti definované v soutěžních podmínkách. I přes některé nedostatky se porota usnesla, že hodnotit bude všechny odevzdané návrhy. Po zevrubném samostatném prostudování návrhů všemi členy poroty byly návrhy ústně zhodnoceny a bylo přistoupeno k hlasování o postupu nejlepších návrhů do druhého kola hodnocení. Zde znovu všichni porotci diskutovali nad návrhy a na závěr došlo k tajné volbě, kterou bylo určeno pořadí 3 nejlepších návrhů. Po vypracování písemného hodnocení návrhů byl odsouhlasen protokol a na závěr otevřeny obálky se jmény oceněných autorů.

Vítězem soutěže se stal a první cenu získal návrh Ateliéru 90 (autorský tým: Ladislav Vlachynský, Luboš Kaplan, David Firbas, Radim Nosek, Zdeněk Sendler, Martin Rambousek), na děleném druhém místě se umístily návrhy autorského týmu Tomáš Kodet, Martina Kodetová a návrh autorského týmu Erik Erbinger Žaneta Krutinová, Jan Pustějovský.

Porota ocenila, že každý z oceněných návrhů přinesl jiný koncept řešení a všechny oceněné týmy kvalitou návrhu prokázaly kompetence pro další navazující projektové práce. Porota se rozhodla upravit výši cen tak, aby přesněji odpovídala výsledkům hlasování a neudělit žádné další odměny, aby byl jasně deklarován kvalitativní odstup oceněných návrhů. Závěrem konstatovala, že architektonická soutěž splnila svůj cíl a i přes nižší počet odevzdaných návrhů, než se očekávalo, prokázala kvalitní úroveň.

Počet soutěžících v architektonických soutěžích je nyní obecně nižší, což je dáno zvyšujícím se počtem pořádaných soutěží a velkou vytížeností architektů v době ekonomické konjunktury. Přesto zadání architektonické soutěže v Lanškrouně oslovilo zkušené a invenční tvůrce, kteří přinesli opravdu přínosné návrhy.

„Jsem moc rád, že jsem měl možnost být součástí poroty. Byla to velice zajímavá zkušenost, spolupracovat s tak významnými osobnostmi a slyšet jejich odborný názor a hodnocení jednotlivých studií. Děkuji městskému architektovi Oldřichu Bittnerovi za přípravu a koordinaci soutěže. Koordinace pravidel soutěže probíhala několik měsíců ve spolupráci s Českou komoru architektů a jednotlivými členy poroty. Nyní jsme téměř na konci procesu soutěže. Následovat bude veřejné představení všech návrhů, samozřejmě za přítomnosti zúčastněných porotců a autorů jednotlivých studií. Pro získání dotace na vybudování dopravního terminálu bude nezbytné připravit projektovou dokumentaci, kterou zpracuje vítěz soutěže. Lanškroun má šanci mít konečně krásnou vstupní bránu do města,“ doplnil Radim Vetchý, starosta města.

Se všemi soutěžními návrhy se bude moci široká veřejnost seznámit na výstavě, jejíž vernisáž město Lanškroun připravuje, o termínu vás budeme informovat. Vernisáž proběhne za účasti zástupců poroty a pozvání obdrží i samotní autoři.

Oldřich Bittner, městský architekt