LANŠKROUN – Areál vlakové zastávky projde v budoucnu proměnou. Vedení města se totiž po více než dvouletém jednání dohodlo se Správou železniční dopravní cesty na odkupu pozemků. “Týká se o 9 tisíc metrů čtverečních od vlastně ulice Nádražní až po ulici Dvořákovu do toho nejzazšího místa,” sdělil OIK TV starosta města Radim Vetchý.

Zmíněná plocha, nikoli však samotná výpravní budova, by měla být využita pro stavbu dopravního terminálu. Jeho podobu má určit architektonická soutěž. Radnice ji vyhlásila z toho důvodu, že by na revitalizaci území mohla získat dotaci. “Naše představa je, že by to byl jakýsi dopravní terminál, kde by se potkala autobusová doprava, železniční doprava, cyklo doprava a automobilová doprava,” uvedl starosta Vetchý.

Výsledky soutěže by měly vejít ve známost letos na podzim. Následně budou představeny veřejnosti. Někteří její zástupci nám prozradili, jaký mají na záměr vedení města názor. “Já si hlavně myslím, že město by nemělo tak moc utrácet, jak utrácelo v poslední době, takže pro mě je tahle investice tak nějak nepředstavitelná v tomhle čase,” řekl jeden z dotazovaných cestujících. “Já si myslím, že to parkoviště by tady asi mohlo vypadat líp,” přidala svůj názor další cestující. “Ty lavičky by byly fajn. A ještě nějaké kytky, aby to bylo tak jako veselejší, a líp by se sem přijíždělo,” doplnila třetí dotazovaná.

Lépe by se nejen obyvatelům Lanškrouna mělo přijíždět také na autobusové nádraží. Na přelomu letošního června a července má být zahájena jeho přestavba. Modernizace vyjde vlastníka na zhruba 15 milionů korun. “Poskytne cestujícím příjemnější moderní prostředí v podobě nových pohodlných sedaček, informačního kiosku, skříněk na zavazadla, automatů na drobné občerstvení. Kompletní rekonstrukcí projdou také toalety,” nastínila budoucí podobu autobusového nádraží mluvčí společnosti ICOM transport Marcela Průchová.

Ze zrekonstruovaného nádraží by autobusy měly zajíždět také na plánovaný dopravní terminál v prostoru železniční zastávky.