ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Do jednoho z místních hotelů se sjeli účastníci letošního pokračování Burzy filantropie. V jejím rámci se zástupci neziskových organizací prezentací své činnosti a nových nápadů snažili přesvědčit dárce z veřejného i soukromého sektoru o tom, že jejich projekt si zaslouží finanční podporu. “Celkově do Ústí nad Orlicí se nám přihlásilo devatenáct projektů a postoupilo šest. Jeden projekt postoupil z přímého hlasování veřejnosti a pět potom na základě hlasování donátorů,” sdělila OIK TV Anna Jarošová, PR pracovnice a fundraiserka Burzy filantropie pod hlavičkou Koalice nevládek Pardubicka.

Karolina Kallmünzerová představila program nazvaný Skutečně zdravá škola. Jeho náplní je zdravé stravování ve školách. Zároveň se zaměřuje na osvětu v problematice pěstování plodin a chovu zvířat a klade důraz na využívání potravin od lokálních dodavatelů. “Velmi bychom ocenili, kdyby donátoři přispěli na interaktivní zážitkový seminář pro ty klíčové hráče na poli školních jídelen, a to jsou pracovníci školních kuchyní. Rádi bychom jim vytvořili příjemné prostředí, ve kterém by se vařilo,” uvedla manažerka programu Skutečně zdravá škola Karolina Kallmünzerová. Poznatky z těchto seminářů uplatňuje 294 škol v republice. K nim by se měly přidat další z Orlickoústecka.

Spolek Škola jinak Lanškrounsko provozuje lesní klub, který nabízí vyžití dětem. Ty se věnují činnostem rozvíjejícím motoriku a zručnost. “Přicházíme s tím, že potřebujeme nakoupit více pomůcek, více nářadí pro děti do lesního klubu. Potřebujeme hrabičky, motyčky, hračky na písek, potřebujeme například kotlík na vaření guláše venku,” řekla vedoucí lesního klubu Lucie Kolínská.

Donátoři se nakonec rozhodli podpořit všechny prezentované projekty. Celková výše příspěvku se vyšplhala na 478 tisíc korun.