LANŠKROUN – Šestý ročník Theatro festivalu Lathifé je minulostí. Po čtyři dny se v rámci festivalu konala řada vystoupení a mnoho míst po celém Lanškrouně tak ožilo různými představeními a koncerty.

Každé vystoupení prvního festivalového dne uvedli pořadatelé. Tím letošním prvním byly Absurditky. Pantomima v podání dvou absolventů pražské AMU Vojtěcha Svobody a Anny Kukuczkové. “Je to první představení naší skupiny Kozel ve fraku, kterou jsme založili s kolegyní Aničkou Kukuczkovou. Je to vlastně pásmo autorských absurdních etud, který jsme vytvořili společně,” řekl mim Vojtěch Svoboda. “První je právě o tom, že se dva lidé míjejí v parku a on se do ní zamiluje a ona pořád jenom běhá a on se rozhodne ji přilepit k lavičce,” sdělila Anna Kukuczková.

On sám však přilepený není a na lavičce spolu prožívají následující dny. Další etudy jsou například Babylonská věž, Letiště, či Čaj o páté. Na programu bylo dále loutkové vystoupení nesoucí název V jednom lese v jednom domku. “Jedná se o takové pásmo klasických lidových pohádek, ale v moderní úpravě. Není to úplně pro malé děti, přestože jsou to pohádky loutkové. Je to spíše určeno rodičům,” řekl loutkoherec Rudolf Hancvencl

K vidění byly Budulínek, Červená Karkulka, Smolíček pacholíček a po Jeníčkovi a Mařence přišli Kamarádi nacvičených scének. “Je to divadelní improvizace, čili my vlastně nevíme, co se bude přesně dít. Máme nějaké mantinely, ve kterých bychom se chtěli pohybovat, ale ten obsah to vznikne až tam na jevišti,”  sdělil Vít Pískala.

Pro celou skupinu to prý bylo posledním společným vystoupením. Pořadatelé využili pro potřeby festivalu mnoho míst po celém městě. “Je to muzika, divadlo, výtvarný díla po celým zámku. Využili jsme spoustu prostorů v Lanškrouně. Kluby, kostel, samozřejmě sál tady. Využili jsme letos knihovnu,” řekl OIK TV Šimon Knápek.

Do Lanškrouna přijeli umělci z celé republiky, ale třeba také kapela z Nového Zélandu. Celkem diváci mohli navštívit desítky představení a vstupné bylo dobrovolné.