ORLICKOÚSTECKO – Z Hrádku nad Nisou přes Hradec Králové, Potštejn, Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou a Lanškroun až do Zábřeha na Moravě má vést síť cyklostezek. To je záměr, na kterém spolupracují zástupci České republiky a Polska. “Cílem toho projektu je stanovit dálkovou cyklotrasu česko-polskou. A protože hraniční hory jsou velice členité, tak vlastně ty trasy jsou dvě. Jedna vede Českem, druhá Polskem,” sdělila OIK TV manažerka projektu Renata Šedová.

Zmíněné stezky pro příznivce šlapání do pedálů jízdních kol dosud existují pouze v hlavách koordinátorů celé akce. Jakkoli se budoucnost projektu může jevit jako mlhavá, cíl je jasný. “Právě na této trase je potřeba dobudovat cyklostezky tak, aby vlastně cyklisté byli vyvedeni z frekventovaného silničního provozu,” uvedla Renata Šedová.

Záměr, který se v našem regionu týká několika úseků včetně zamýšlených cyklostezek mezi Českou Třebovou a Rybníkem a také mezi obcemi Třebovice a Rudoltice, kde bude propojka částečně vedena po opuštěném drážním tělese, by měl být z větší části financován dotacemi ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Pro tento fond neuznatelné náklady mají být podle Renaty Šedové kryty za pomoci Pardubického kraje: “Ten přislíbil, že se budou věnovat dotační politice pro přípravu projektových dokumentací a spolufinancování cyklostezek.”

Nejen mezi Českou Třebovou a Rybníkem a obcemi Třebovice a Rudoltice by se na velocipedech mohlo jezdit v horizontu tří až pěti let.