ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Proces mizení areálu bývalé Perly 01 se posunul do další etapy. Orlickoústecká veřejnost si mohla povšimnout, že bylo započato bourání budov.

Prostor, který byl ve městě desítky let vnímán jako území někdejší textilní továrny, se pozvolna mění ve zbořeniště. U areálu zaniklé Perly 01 se však na rozdíl od mnoha jiných opuštěných objektů jedná o bourání záměrné. Demolice postoupila do své druhé etapy. “Posunuli jsme se de facto do té viditelné fáze. V současné době začíná být Perla opravdu demolována tak, že to může vnímat i občan, který prochází okolo,” okomentoval dění starosta města Petr Hájek. “V první fázi byly odstraněny azbesty, které se nacházely v objektu právě demolovaném. Jedná se celkově o strojní demolici celého objektu,” doplnil stavbyvedoucí Milan Miavec.

Obyvatelé nejbližšího okolí se tak nemusí obávat nebezpečí spojeného s odstřelováním budov. Vedlejším efektem odstraňování nepotřebných objektů je velké množství nejrůznějšího odpadu. Ten skončí buď na skládce, nebo bude znovu využit jako například beton. “Bude odvážen mimo stavbu, mimo vlastní areál Perly. Na této deponii bude recyklován a bude použit zpětně na úpravu povrchu,” sdělil OIK TV Petr Hájek.

Demolice, která bude stát celkově 11 milionů korun, by měla skončit v únoru. Časový sled revitalizace území následně počítá s terénními úpravami.