foto: Požár bytového domu na Lhotce, zdroj: facebook Hasiči města Česká Třebová

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Sanaci bytového domu si Stavební bytové družstvo Česká Třebová (většinový vlastník domu) objednalo u firmy MIBAG Sanace spol. s r. o. (https://mibag.cz/). Tato firma zajistí opravu veškerých společných prostor, sanaci bytových jader družstevníků a po dohodě s jednotlivými obyvateli také další práce.

Statika

Požár nezasáhl do nosné konstrukce stropu a neohrozil panely, tzn. panely nebyly dotčeny horkem a požárem, jsou v pořádku.

Střecha

V současné době je střecha po požáru zcela uklizena, od pondělí 10.06.2019 na ní postupují stavební práce. K dnešnímu dni jsou usazeny vazníky, které jsou právě pobíjeny prkny, následovat bude montáž lepenky. Dle předpokladu by dnešního dne 12.06.2019 měla být střecha dokončena tak, aby plnila svoji funkci před očekávaným příchodem bouřek.

Elektřina

Celý dům je stále odpojen od dodávek elektrické energie, umožněno je pouze napojení rozvaděče určeného k dodávkám energie pro pracující stavební firmy. V následujících dnech započnou práce tak, aby bylo možno obnovit dodávky elektrické energie do hlavních stoupaček domu. Vzhledem k předpokládanému rozsahu škod se doba trvání těchto prací odhaduje na 1–2 týdny.

Vysoušeče

Firma MIBAG tento týden dodá potřebný počet vysoušečů, které budou uvedeny do provozu v závislosti na tom, jak se bude dařit obnovit dodávky elektrické energie do hlavních stoupaček domu.

Úklid okolo domu

Omlouváme se obyvatelům okolních domů, jsme si vědomi, že jsou nyní obtěžování zvýšeným množstvím „létavého odpadu“. Na jeho úklidu (včetně úklidu veliké skládky situované ve směru k č. p. 175 a 176) firma MIBAG pracuje. Jedná se značné množství kontejnerů, takže likvidace tohoto ložiska si vyžádá ještě několik dní.

Náhradní ubytování

Poškozeným občanům, kteří projevili zájem město Česká Třebová zprostředkovalo ubytování v Ubytovně a Domově mládeže VOŠ a SOŠ Česká Třebová (internátu na Skalce). V pondělí 10.06.2019 město Česká Třebová svolalo schůzku, na níž byly projednány podmínky dalšího ubytování na internátu a nabídnuty předjednané alternativy – Ubytovna Drumel, Ubytovna Orlík.

Benefiční koncert

Srdečně zveme všechny občany města na Benefiční koncert na pomoc obyvatelům domu č. p. 177 a 178 Lhotka Česká Třebová, který se uskuteční v neděli 23. června 2019 od 17:00 hodin v Bennewitzově pavilonu v parku Javorka. Účinkují: českotřebovské country kapely Karolína a Ahasver. Vstupné dobrovolné. Akce vznikla za podpory města Česká Třebová a ve spolupráci s Kulturním centrem Česká Třebová

Veřejná sbírka

Město Česká Třebová vyhlásilo veřejnou sbírku na pomoc obyvatelům domu č. p. 177 a 178 Lhotka v České Třebové postiženého požárem dne 3. června 2019. Sbírka bude ukončena dne 31. srpna 2019.

Finanční příspěvky lze zasílat na zvláštní bankovní účet:115-9931320257/0100