ilustrační foto

PARDUBICKÝ KRAJ – Pardubičtí celníci vybrali v loňském roce na clech a daních rekordní částku, a to 6,5 miliardy korun. Ve srovnání s rokem předchozím se výběr zvýšil o 16 %. Od roku 2013, kdy celníci v kraji zahájili svou činnost, evidují nárůst příjmů dokonce o více než 100 %.

Vloni celníci vyinkasovali šest miliard korun za spotřební daň z minerálních olejů. SPD z piva činila 56 milionů, z lihu 33 milionů. Za odebranou elektřinu, zemní plyn a pevná paliva firmy v Pardubickém kraji zaplatily 18 milionů. Spotřební daň z tabákových výrobků dosáhla částky pět milionů korun.

Při dovozu zboží z mimounijních zemí celníci vybrali na clech a DPH 350 milionů korun. Samotné clo čítá 347 milionů, zbývající tři miliony korun připadají na daň z přidané hodnoty.

Do kompetencí celní správy patří takzvaná dělená správa. To znamená, že platbu spravuje, vymáhá, exekvuje jiný orgán než ten, který ji uložil. Celní úředníci v rámci této pravomoci vloni vyinkasovali celkem 108 milionů. Nejvyšší hodnota, a to 52 milionů korun, náleží poplatkům dle zákona o ochraně ovzduší. Následují platby za odnětí půdy 28 milionů a pokuty ve výši 19 milionů Kč.

por. Václav Kánský, tiskový mluvčí