ČESKÁ TŘEBOVÁ – Město Česká Třebová ocenilo i letos osobnosti za mimořádné počiny zejména loňského roku. Několik desítek pozvaných tak mohlo být svědky slavnostního předání cen v Kulturním centru. Celým večerem provázela moderátorka Jolana Voldánová. Sošku, květinu a pamětní list si přišlo z rukou vedení města převzít sedm oceněných, mezi kterými byli jednotlivci i skupinky. “Je mnoho lidí, kteří by si zasloužili ocenění, ale Sportovní a Kulturní komise nominuje vždy 3 nominanty a ti jsou samozřejmě ocenění, protože rada souhlasí s návrhy,” řekla starostka města Magdaléna Peterková.

V oblasti sportu byl oceněný Lukáš Vašina a to za úspěchy dosažené v týmu vicemistrů Evropy U20 ve volejbale. Samotného předání cen se nezúčastnil, ale v medailonku, který byl o každém natočený, své úspěchy představil. Cenu za něj převzal jeho otec Lubomír Vašina, který se následně na podiu objevil ještě jednou a to za 20. ročník Týdne sportu. “Jsem rád, že to vlastně vydrželo takovou dobu, že nám vydrželo kamarádství a přátelství s těma lidma, se kterýma to od začátku táhneme,” doplnil Lubomír Vašina. Adélu Stránskou ocenili za úspěchy dosažené v reprezentačním týmu České republiky v atletice v běžecké sekci. “Já si toho velmi vážím, je to pro mě ocenění nejen za nějaký jednotlivý závod, ale za celou kariéru nebo za celkovou dřinu, kterou tomu sportu věnuju a jsem ráda, že i město Česká Třebová si toho váží,” řekla nám Adéla Stránská.

První cena v oblasti kultury byla předána za koncert ke 100. výročí vzniku republiky. Za Smíšený pěvecký sbor Bendl převzal ocenění Josef Menšík a za mužský pěvecký sbor II Rifugio z Itálie jeho tři zástupci. Další sošku si převzala Alice Formánková za výtvarný happening Kobylinec 2018. “Musím říct, že jsem byla hodně překvapená. Samozřejmě mile překvapená a jsem ráda, že se to vlastně takhle zpropaguje a doufám, že to bude čím dál tím lepší akce a že se to podaří zase letos,” sdělila nám Alice Formánková. Posledním oceněným v oblasti kultury byl Michal Horák, jenž si sošku zasloužil za autorskou výstavu grafik a fotografií „Díky Janům“.

Poslední cenu udělila starostka města zapsanému spolku Za jeden provaz, kteří se věnují organizování spolupráce se znevýhodněnými spoluobčany. “Těch kandidátů bylo určitě mnohem víc, ale jak už jsem mnohokrát zmiňovala, zapsaný spolek jsou mladí lidé, kteří opravdu dělají záslužnou práci. Já si toho velice vážím,” vysvětlila Magdaléna Peterková. “My si toho moc vážíme. Máme hroznou radost, že po deseti letech se nám vlastně podařilo cenu dostat. Máme z toho velkou radost, že někdo ocení naši práci a ještě o to víc nás těší, že to je právě paní starostka,” dodala Magda Frišová.

Večer byl zakončený koncertem kapely OK Band z polské Olawy.