foto: Pardubický kraj

LANŠKROUN – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek Gymnázium Lanškroun. Budova, kterou kraj od města převzal v roce 2020, prochází nyní první větší investicí. Tou je oprava střechy a čelní fasády za přibližně 28 milionů korun včetně daně. Na základě seznámení se s reálným stavem památkově chráněného objektu již nyní kraj začne připravovat další úpravy, a to především se zaměřením na podlahy, odvlhčení a statické zajištění objektu.

„Budova lanškrounského gymnázia byla dlouhodobě ve vlastnictví města, což bylo dáno historickými okolnostmi v rámci restitucí. Společně s objektem Obchodní akademie v Pardubicích se jednalo o poslední budovu, ve které sídlí naše škola a nebyla ve vlastnictví kraje. Z toho důvodu jsme nemohli do samotného objektu investovat větší prostředky. Převod se nám nakonec po dohodě s vedením města podařilo dotáhnout do úspěšného konce v roce 2020 a ihned poté jsme začali připravovat první velký projekt, kterým je oprava střechy a čelní fasády do náměstí J. M. Marků. Celý projekt nás nyní vychází na přibližně 28 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který si společně s novým ředitelem školy Janem Růžičkou detailně prošel celý objekt.

„Bohužel se v rámci započetí rekonstrukce ukázalo, že některé části budovy jsou v horším stavu, než jsme předpokládali, a proto začneme po dohodě s vedením školy připravovat další návazné opravy podlah, odvlhčení a statické zajištění některých součástí budovy. Vzhledem k památkové ochraně objektu musíme postupovat vždy po dohodě s památkáři. Zároveň nechceme narušit provoz školy, což samozřejmě úpravy také komplikuje,“ řekl hejtman Martin Netolický.