ÚSTÍ NAD ORLICÍ – 19. ročník městských slavností byl jako již tradičně zahájen turnajem ve vybíjené. Na sokolských kurtech poměřili síly žáci 4. a 5. tříd. “Máme tady zastoupeny školy Bratří Čapků, Komenského školu a školu Třebovskou. 4 družstva jsou,” sdělila OIK TV garantka sportovních akcí Jana Kaplová.

V bowlingové herně se mezi sebou utkaly děti z posledních ročníků povinné školní docházky. Jednou z účastnic turnaje byla stříbrná medailistka z evropského šampionátu Eliška Krummerová. “Já to neberu nic jako úplně vážného, já jsem si to přišla užít s kamarádkami, protože s nimi moc nechodíme často na bowling, ale je to zábava,” uvedla reprezentantka ČR v bowlingu Eliška Krummerová.

O zábavu druhých i vlastní se měli postarat členové sboru Čtyřlístek. Zpěváci ze ZUŠ Jaroslava Kociana na Mírovém náměstí otevřeli kulturní program letošního pokračování akce “Město v pohybu – týden dobré pohody”. “Nějaká nervozita nepanovala. Přišly si to děti užít, je to konec školního roku, je to především o tom, aby to proběhlo v pohodě a s radostí, a to si myslím, že se podařilo,” řekla sbormistryně Lenka Lipenská.

Pódium následně patřilo také sborům Písnička a Zlatý klíček ze ZŠ Komenského a účinkujícím ze ZŠ Libchavy. Publikum si rovněž mohlo vychutnat vystoupení Dechového orchestru Ústí nad Orlicí.

Jedním z vrcholů večera měl být koncert Black Bandu ZUŠ a Josefa Laufera. Tedy oboustranně příjemné spojení nadějného mládí a zkušeností. “Jsem za to rozhodně šťastná, protože to je nezapomenutelný zážitek,” okomentovala účinkování v rámci společného koncertu bubenice Black Bandu Elena Faltusová. “Každému oprýskanému ještěrovi se to musí líbit. Je to nádherný pocit, když oni vlastně začínají, to je takové předávání, já vlastně končím pomalu,” svěřil se se svými dojmy zpěvák Josef Laufer.

Rozhodně však nekončil program úvodního dne slavností. Ty byly oficiálně odstartovány starostou města Petrem Hájkem. “Je to úžasný pohled, to se opravdu neokouká vidět ústecké náměstí zaplněné do posledního místečka,” nešetřil nadšením starosta města Petr Hájek.

Zástupy lidí přilákal koncert zpěvačky Anny K. Ta zvolila takový repertoár, aby vyhověla všem příchozím. “Jsou to třeba náhodní kolemjdoucí nebo lidé, kteří přijdou na tu akci. A ti kteří vydrží na Annu K., tak jim samozřejmě chci udělat radost a zahrát pár písniček, které určitě znají nebo je třeba zaslechli už,” prozradila zpěvačka Anna K.

Poslední tóny rádiových hitů dozněly, ale “Město v pohybu 2018” v Ústí nad Orlicí pokračuje až do soboty 9. června.