LANŠKROUN – Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun přilákala do svého areálu davy lidí. Konal se totiž 20. ročník Dne školy a 39. ročník jezdeckých závodů “O Hliněný pohár Ladislava Novotného”. Při této příležitosti mohli lidé nahlédnout “pod pokličku” dění nejen ve škole, ale i v celém areálu. “Je to vlastně naše každoroční největší akce, kdy otevíráme školu a všechny její dveře a její součásti veřejnosti. Nabízíme vlastně nahlédnout pod tu pokličku toho, jednak co se děje normálně ve výuce a hlavně i toho, co se děje po výuce nebo na akcích,” přiblížil ředitel školy David Hruška.

Ve vnitřních prostorách školy mohli zájemci nahlédnout do učeben nebo si vyzkoušet canisterapii. Venku probíhaly ukázky psího agility nebo králičího hopu, což jsou disciplíny podobné koňskému parkuru. “Na králičí hop můžou králíci bez rozdílu plemene, jakéhokoli barevného rázu, je to úplně pro každého králíka. Záleží na tom, jak to toho konkrétního králíka baví,” vysvětlila chovatelka králíků Barbora Žáčková. Zejména děti zaujala možnost pohladit si kuřátka či se podívat na malá kachňátka, kterých se ujala slepice. “Měli jsme volnou kvočnu a volná kachňata, tak si je odvodila. Je to sice proti přírodě, že kvočna s kachňaty, ale je to zajímavé a funguje to,” doplnil chovatel drůbeže Petr Mlčoch. Část programu byla věnovaná i jízdě traktorem. Zástupy lidí si nenechaly ujít ani kravín, kde proběhla výstava a dražba skotu.

Nově vyvěšená pamětní deska na stáji má připomínat 50. výročí založení jezdeckého sportu ve škole. Jejího slavnostního odhalení se zúčastnil i hejtman Pardubického kraje. “50. výročí chovu koní přesně ukazuje na to, že nejen tato zvířata se zde chovají po roce 89, v době kdy se české zemědělství velmi měnilo, ale že ta tradice sahá do mnohem hlubší historie,” řekl Martin Netolický.

Na kolbišti po celý den probíhaly tradiční jezdecké závody O Hliněný pohár, letos přejmenované na pohár Ladislava Novotného, což byl dlouholetý chovatel koní a trenér jezdců ve škole. “Bohužel nás pan Ladislav Novotný letos opustil, tak na tu počest jeho památky jsme přistoupili k tomu, že jsme přejmenovali ten Hliněný pohár,” doplnil David Hruška. “Jsou to parkurové závody, je to tady již tradiční závod. Přijelo sem zhruba 140 startujících dvojic, nebo respektive 140 jich bude startovat a asi 70 koní. Závodí se v kategoriích dětí do 19 let, v hobby i ponících,” doplnil rozhodčí Jan Kadlec. Vítězem letošního ročníku jezdeckých závodů se stala Anna Siatková s Kirou.