LANŠKROUN – Prostory sportovní haly SOŠ a SOU v Lanškrouně uvítaly 19. ročník soutěže v kosmetické a kadeřnické tvorbě. Fantazie, kreativita a extravagance. V tomto duchu se nesla celá soutěž, tématicky zaměřená na známý film z francouzského prostředí. “Tento 19. ročník jsme vybrali téma “Moulin Rouge” a soutěží se ve 4 kategoriích. V účesové tvorbě, v make-upu, v nail-artu a v body artu,” představila nám organizátorka Vlasta Tomanová. Možnost vytvořit nápaditý účes, líčení nebo jinak využít zadané téma, přijelo 62 soutěžících z celé České republiky, z Polska a ze Slovenska. Na akci nechyběli ani diváci, pro které byl připravený doprovodný program. “Snažíme se to vždycky udělat trošku zajímavý, takže tady vystupují taneční soubory, hudební vystoupení, barmanská show, kulturista tu vystupuje, orientální tanečnice. Snažíme se to zpestřit, aby diváci měli na co koukat,” dodala Vlasta Tomanová.

V kategorii nail-art a body-art měli účastníci sto dvaceti minutový časový limit na zhotovení svého díla. Disciplíny make-up a účesová tvorba musely být hotové do šedesáti minut. Díky zadanému tématu mohli žáci popustit uzdu své fantazie. “Já mám strašně rád soutěže, takže pro mě je to úplně úžasná atmosféra a se svým výtvorem jsem spokojenej. Je to to nejlepší co jsem mohl udělat,” řekl nám Ondřej Kubica. “Některý ty detaily mohly být lepší, ale divím se, fakt se divím, že jsem to stihla do toho času,” podělila se s námi Vendula Kopalová. O své dojmy se s námi podělila i Aneta Skácelová, která v kategorii účesové tvorby obdržela druhé místo. “Já si myslím, že to je strašně hezké, a že se dá hodně ukázat jakoby fantazie a líbí se mi tu hodně,” dodala Aneta Skácelová. I role modelky nebyla podle účastnice snadná. “No jako je to složitý, ale nějak jsem to zvládla, byl to stres docela, no. Jako před tolika lidma, že jo,” prozradila Kateřina Jiřalová.

Ve výtvarné kategorii s názvem body-art na šestici soutěžících dohlížela Eva Hrubešová. Porotkyně nám prozradila, v čem její práce spočívá. “Hodnotí se šest důležitých kategorií. Zpracování tématu, barevnost, kontrast světla a stínů, technika, náročnost zpracování, čistota provedení a nejdůležitější je celkový dojem,” popsala Eva Hrubešová. Vítězkou v účesové tvorbě se stala Markéta Janová z Hronova. Kategorii make-up ovládla Nela Navrátilová z Lanškrouna. Pomyslné zlato za body-art si odnesla Martina Vávrová také z Lanškrouna. Nejlepší hodnocení v kategorii nail-art obdržela Julie Nepeřená z obce Hluboš.

Téma na jubilejní 20. ročník je již známé. “Tentokrát téma vybírali opravdu žáci a máme “Párty Look”, takže by to měla být jedna velká párty, protože to je 20. ročník,” řekla Vlasta Tomanová. Zájemci si už dopředu mohou promyslet, čím za rok porotu osloví.