ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ, VYSOKÉ MÝTO – Sedm let se s ním nehýbalo, teď patří k vyšším v regionu. Řeč je o výši poplatku za odpad, které město Česká Třebová loni v prosinci zdražilo na 588 korun za osobu a rok.

Úpravu výše poplatků za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů umožnila ministerská vyhláška. Ta stanovila hranici v závislosti na skutečných nákladech až na 1000 korun. Města cenu v závěru upravila vyhláškami – v Ústí nad Orlicí o 50 korun, v České Třebové o 108 korun. Proti ceně, která byla ve městě posledních 7 let, je to navýšení o 9 korun měsíčně. Cena za odpad se upravila také v Letohradě na 650 Kč, Brandýse nad Orlicí na 600 Kč nebo ve Svitavách na 570 korun. Naproti tomu v Králíkách, Žamberku, nebo Vysokém Mýtě zůstala cena stejná, tedy 500 korun na obyvatele a rok. Také město Česká Třebová odpad třídí. Dokonce za to opakovaně získává v rámci své kategorie ocenění. Navíc má od předloňského roku nový moderní sběrný dvůr. Že by právě on byl důvodem k navýšení ceny, starosta Jaroslav Zedník rázně popřel.

Dále má město podle Zedníka nejpropracovanější systém třídění a v rámci regionu nejvíc sběrných míst a vlastní skládku, kde odpad ukládá. Pokud se náklady měst na třídění výrazně nezmění, mohla by podle současných zástupců radnic zůstat výše poplatků za komunální odpad na stejné úrovni několik dalších roků. Starosta Jaroslav Zedník ji slibuje zafixovat na dalších sedm let.