ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Dům dětí a mládeže DUHA je v Ústí už zavedenou organizací, kam si lidé zvykli posílat své děti do různých kroužků a aktivit. Horolezecký kroužek se přestěhoval do budovy internátu SŠUP a po zabydlení letos poprvé uspořádal soutěž pro děti o Krále lezců. Přestože se jedná o velmi náročný sport, co se týče fyzické kondice a odvahy, na umělou stěnu si v Ústí našlo cestu skoro dvacet dětí od šesti do patnácti let.

Soutěž měla celkem tři části, lezení na rychlost, lezení na obtížnost a vázání uzlů. Pro všechny tři věkové kategorie Mini, Šoumeni a Elita byly stejné. Zatímco vázání uzlů nebo lezení na rychlost zvládly všechny děti, velkým oříškem pro některé bylo lezení na obtížnost, při kterém si často sáhly až na dno svých sil. Velmi zajímavé bylo sledovat reakce rodičů, kteří se snažili motivovat a povzbuzovat malé lezce. V kategorii Mini do osmi let byly asi nejvíce znát rozdíly mezi dětmi, které už na stěně někdy lezly, a těmi, které zde byly poprvé.

Přesto jeden z pořadatelů Jaroslav Ressler tvrdí, že jde především o odvahu a chuť a že soutěž je vždy otevřená široké veřejnosti. Protože ceny poskytli sponzoři, nebylo nutné pro nultý ročník vybírat žádné startovné. Vzhledem k zaujetí a kamarádskému povzbuzování ostatních byla soutěž velmi vydařená a Ústí tak může obdivovat nové Krále lezců.