LANŠKROUN – Do města zavítal lezecký svátek. Jedno ze sportovních center hostilo třídenní “Mezinárodní mistrovství republiky v boulderingu”. Vše se odehrálo na umělé stěně. Základní principy osvětlil ředitel závodu David Urbášek: “V tom bouldru je vždycky definována nástupová pozice. Čtyřmi páskami je určena nástupová pozice a ten lezec musí umístit čtyři končetiny na ty čtyři pásky, respektive na chyty, ke kterým ty pásky vedou. Teprve potom může udělat první pohyb a začít lézt.”

Na konci každého boulderu je chyt, který je označen jako top. Ve chvíli, kdy ho lezec kontrolovaně drží oběma rukama, je jeho pokus považován za úspěšný. Na dosažení tohoto bodu má soutěžící libovolný počet pokusů, je však omezen časovým limitem. Získání vyššího počtu topů je základním, nikoli však jediným kritériem určujícím pořadí v závodu. “V momentě, kdy je tam shoda, tak se ještě počítá kolika dosáhl zón. To je nějaký chyt, který je uprostřed toho boulderu, opět označený páskou jako zóna, a v okamžiku, kdy ho lezec vezme, v tuto chvíli stačí jednou rukou, tak se mu počítá jako zóna,” doplnil David Urbášek.

Podle těchto pravidel se mezi sebou utkali všichni zúčastnění. “Máme dohromady 56 závodníků. Máme tady závodníky i ze Slovenska a dokonce jeden ze závodníků je z Mexika. Závodí se v kategorii dospělých. Plus v kategorii mládež A a junioři,” sdělil OIK TV ředitel závodu.

Šampionát se týkal také účastníků pocházejících z našeho regionu. Jedním z nich je Martin Šifra. Ten sice reprezentuje brněnskou Kotelnu, ale s lezením začínal právě v Lanškrouně. Tam se po letech vrátil, aby v semifinále zdolal tři ze čtyř boulderů. “One je to jako jak vytrvalostně, tak udýchat to, vydržet jenom, stavěči navíc jako rádi nakonec dávají ty silovější, když už je člověk vyždímaný, ale tak technika prostě, stačí málo, někde se člověk blbě postaví,” uvedl ke svému semifinálovému výsledku Martin Šifra, který nakonec obsadil celkové páté místo. To si mimochodem mezi ženami vybojovala domácí Veronika Scheuerová.

Na ocenění nejvyšší dosáhli Eliška Adamovská a Vojtěch Trojan. Ten zastínil i několikanásobného mistra republiky Martina Stráníka.