Oblíbená rodinná trasa začínala pod Řehořohým dolem. (foto: Petr Špatenka)

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jsou akce, které se svou oblíbeností v průběhu let stávají tradicí. K té se řadí Podorlické putování, které se koná pravidelně každou první sobotu v měsíci prosinci. V letošním roce byl odstartován již 22.ročník, jehož pořadatel je taktéž tradičně Sbor pro záchranu hradu Lanšperka. Tím dostává putování i historický charakter, kdy mimo krásné přírody okolí Orlickoústecka jsou připomenuty staré památky tohoto území.

V sobotu 4.prosince letošního roku přicházeli od 7 hodin ráno na terasu Chaplin Restaurantu v Ústí nad Orlicí zájemci o registraci a výběr některé z připravených tras. Celkový počet 160 účastníků z řad místních doplnili i zájemci z Prahy, Brna, Ostravy, Příboru, Znojma a Slaného.

Vzhledem k protiepidemiologickým opatřením mimo umístění stolů na zápis ke startu venku, účastníci přicházeli v respirátorech. Vstup do restaurace byl pouze po předložení dokladu o očkování nebo prodělané nemoci. Postižen byl i sbor organizátorů, kdy jeden pořadatel zajišťoval start a cíl, který byl opět v restauraci a druhý kontrolu na Zhořském kopci.

Na trasu 80 km, která vedla přes Kozlov, Litomyšl, Vlčkov a Mandl se přihlásilo 12 účastníků, na 35 km přes Přívrat, Svinnou, Vlčkov a Mandl 6 účastníků, na 25 km přes Přívrat, Zhořský kopec, Vyvažadla 22 účastníků, na 15 km přes Andrlův chlum, Presy a Kozlovec 68 účastníků, na 8 km na Andrlův chlum 42 účastníků a na hvězdicový pochod odkudkoliv a zpět 10 účastníků.

Osmikilometrová trasa je spíše oblíbeným výletem na Andrlův chlum, kterého se účastní celé rodiny, takže nejmladším účastníkem bylo dvouleté dítě v kočárku a nejstarším pětaosmdesátiletý aktivní turista. Mnohé pochodníky a rodiny doprovodili i čtyřnozí mazlíčci a ochránci, pro dva z nich byl dokonce vyžádán i účastnický list.

Přes ztížené podmínky způsobené covidem, příroda pochodu přála. Po polojasném ránu s teplotou 0 °C, odpoledne se představila v pravé zimní podobě s padajícím sněhem.

Poslední výlet pomalu doznívajícího roku a poslední razítko do sešitku absolvovaných pochodů ukončilo pohodou první prosincový víkend.

Sladkou památkou byl zdobený perníček z výroby organizátorů akce doplněný účastnickým listem, klíčenkou a nálepkou pochodu. Loučení pak bylo doplněno pozváním jednatele Sboru pro záchranu hradu Lanšperka na Hledání Stromoucha, které se uskuteční 6.března 2022.

Stanislav Dvořáková