PARDUBICKÝ KRAJ – 11 sportů, 30 disciplín a 1 276 soutěžících. Takové byly v číslech “Hry VIII. zimní olympiády dětí a mládeže”.

Na stadionu v České Třebové se hrála část hokejového turnaje. V jeho rámci se v dresu Pardubického kraje představili dva reprezentanti domácího oddílu TJ Lokomotiva. V brance čelil útokům soupeřů Michal Borovička. “Je to dost náročné, šlo na mě poměrně dost střel, takže nemůžu si stěžovat na nedostatečnou práci,” okomentoval své působení v brankovišti gólman Michal Borovička.

Na druhé straně kluziště dělal rozruch v obraně protivníků útočník Stanislav Ruda. “Dal jsem gól i asistenci. Přišla se na mě podívat třída a rodiče, babička s dědou, je to dobré,” sdělil OIK TV forvard Stanislav Ruda.

Výběr Pardubického kraje nakonec skončil na 14. místě. Vítězem turnaje se stal Kraj Vysočina. Na trase mezi ní a Českou Třebovou leží město Litomyšl. Svou finálovou jízdu zde jela odchovankyně Krasobruslařského klubu Česká Třebová Karolína Baťková, která nakonec obsadila 9. místo. “Je to můj rekord, protože mám přes 40 bodů. Pro mě je to dost, protože jsem vždycky měla méně než 40,” shrnula svůj výkon Karolína Baťková.

V blízkosti renesančního zámku se hrála královská hra, tedy šachy. Olympiáda mládeže zavítala také do Ústí nad Orlicí. Kulturní dům byl dějištěm medailového ceremoniálu. Ten byl rovněž těžištěm slavnostního zakončení her.

Rozlučka se konala na zimním stadionu v České Třebové. Zatímco se na stupních pro medailisty střídali sportovci, organizátoři se za akcí mohli ohlédnout. “Děkuji moc organizačnímu výboru, hlavně šéfům disciplín, že to všechno zvládli. Nakonec se to mohlo všechno odjet. Děcka si to užívají, kvůli dětem se to vlastně dělá, takže jsem rád,” zhodnotil sportovní svátek předseda organizačního výboru René Živný.

Celkovým vítězem olympiády se stali vyslanci Libereckého kraje. Za nimi se umístili reprezentanti Hlavního města Prahy a Kraje Vysočina. Sportovci z Pardubického kraje obsadili 9. místo, když nastřádali 7 zlatých, 7 stříbrných a 8 bronzových medailí.