ČESKÁ TŘEBOVÁ – Letošní pokračování “Memoriálu mistra Jana Husa”, který do města s kohoutem ve znaku každoročně přiláká jak aktivní, tak pasivní příznivce streetballu, bylo zahájeno promítáním filmu “Zlatý podraz”, jehož hlavním hrdinou je basketbalista František. “Zúčastnili se ho jak režisér Radim Špaček, tak scénárista Jirka Závozda a asi 4 herci,” doplnil organizátor akce Marek Trejtnar.

Někteří ze zmíněných se měli divákům představit nejen na plátně, ale také na hřišti. Těch bylo na zimním stadionu, kam byly turnaj i předchozí promítání přesunuty vinou nepřízně počasí z areálu gymnázia, šest.

V náhradních prostorech se zabydlelo 200 hráčů a hráček z deseti ženských a třiceti mužských týmů. Barvy jednoho z nich hájil patron turnaje a rozehrávač Nymburka Tomáš Vyoral: “Pro mě je to i takové, že se potkám se spoluhráči, protihráči, ´pokecáme´, takže určitě to beru jako takovou fajn akci.”

Nejen pro Tomáše mohl být dalším zpestřením dne exhibiční zápas, do nějž se zapojil spolu s tvůrci a herci filmu “Zlatý podraz” a loňským patronem turnaje Romanem Markem.

Hráč svitavských Turů nakonec domů odjížděl jako kapitán vítězného týmu “Memoriálu mistra Jana Husa”. Za celkem “Bangův odpad” skončila mužstva “You shall not pass” a “Bricklayers”. 

Ženskou část turnaje ovládly “Venca´s bitches” před “Jsme tu kvůli Márovi” a “Jak to chceš”. Nejlepším “trojkařem” se stal Marek Trejtnar, autorem nejkurióznějšího koše Jindřich Horák. 

Ještě bychom neměli opomenout, že akce měla i letos charitativní rozměr. Na podporu handicapované Veroniky se podařilo získat téměř 23 000 korun.