ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Hrádek nedaleko Ústí nad Orlicí hostil soutěž ve sportu nazvaném 3D lukostřelba, při kterém se střílí šípy na figuríny zvířat v životní velikosti. Druhého kola Českého poháru ročníku 2016/17  se zúčastnilo 71 lukostřelců z celé České republiky.

Základem úspěchu, tedy co nepřesnějšího trefení terče je co nejlépe odhadnout jeho vzdálenost a to v mnohdy náročném terénu. Samotné figuríny zvířat mohou být od střelce ve vzdálenosti od 5 do 55 metrů podle věkové kategorie a typu zbraně.

Na dvaceti-osmy stanovištích potkaly skupiny lukostřelců pestrou škálu figurín. K vidění byla malá zvířata jako svišť, sysel či želva až po tygra, medvěda či jelena. Pěnová hmota, ze které jsou terče vyrobeny bezpečně zastaví i rychle letící šíp. “Bodování je zásah do terče, tzn. do celého zvířete je za 10 bodů. Potom má vyznačeny zásahové zóny, čím blíže středu, myšlenému srdci tam ta bodová hodnota je vyšší,” sdělil OIK TV organizátor Pavel Šrut.

Kromě správného odhadu vzdálenosti terče je nutné střílet v naprostém klidu. “Nejtěžší je asi udržet psychiku, psychiku hlavy protože u tréninku jsme každej král a na závodě to je padesáti procentní ztráta formy, takže kdo nejlíp zvládne tu psychiku vyhrává,” řekl účastník závodu Pavel Osten.

Závodu se účastnili muži i ženy v zastoupení všech věkových kategorií.