ČESKÁ TŘEBOVÁ – 28. ročník Běhu na Kozlovský kopec startoval opět v Habrmanově ulici. U Vyšší odborné a Střední školy technické se sešli běžci, kteří si chtěli vyběhnout na vrcholek tyčící se nad Českou Třebovou. Na start se vydalo necelých 90 závodníků. První část tratě vedla ulicemi města. Běželo se Litomyšlskou, Sadovou a Kozlovskou ulicí, kde závodníkům začalo stoupání. “Je to lehce nad 5 kilometrů, asi 5,2 a převýšení je 230 metrů. Ta trať není příliš dlouhá, že to zvládne i běžec, který běhá jenom pro radost, ale to převýšení je poměrně citelné,” popsal ředitel závodu Aleš Stránský.

Cíl závodu byl u Chaty Maxe Švabinského na Kozlově. Jako první doběhl domácí závodník Ladislav Kučera v čase 18 minut a 46 vteřin. “Od začátku do konce to byl boj, ale spokojenej jsem velice, protože jsem si zaběhl osobák a navíc jsem i vyhrál a zpátky jsme vrátili vítězství do České Třebové,” popsal Ladislav Kučera, závodící za Iscarex Česká Třebová. Druhé místo si mezi muži vybojoval Radek Hübl s časem 19 minut a 10 vteřin. “Nakonec byly docela dobrý podmínky, ze začátku to teda vypadalo, že bude větší teplo, ale nakonec to docela šlo. Bohužel dneska mi úplně nejely nohy a Láďa Kučerů byl výrazně lepší, takže mu gratuluju k vítězství,” doplnil Radek Hübl, reprezentující Runsport team/Salomon team. Třetí příčku obsadil David Bílek, který do cíle dorazil o necelou minutu později.

Mezi ženami doběhla jako první 54 letá Jana Matyášová s časem 24 minut a 21 vteřin. “Jsem včera běžela z Mladkova na Suchý vrch, tak jsem docela sama překvapená, jak to dopadlo,” řekla Jana Matyášová, hájící barvy klubu SILVITA s.r.o. Ústí nad Orlicí. O minutu později dorazila jako druhá Lenka Topinková. “Tenhle závod hodnotím dneska velmi dobře, protože se mě dařilo držet tempo od začátku do konce. A i k závěru, kde to stoupá daleko víc, tak vydržet v tom tempu a předbíhat i ty, kteří už přepálili na začátku zřejmě tempo a docházely jim síly,” dodala Lenka Topinková, reprezentující AC Moravská Slavia Brno. Třetí místo obsadila Markéta Černá, která zdolala Kozlovský kopec za 26 minut a 1 vteřinu.