ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Hned dvě klání v královské hře byla uspořádána Šachovým klubem Ústí nad Orlicí a Domem dětí a mládeže Duha. Konkrétně se jednalo o turnaje “Orlická šachovnice” a “Krajský přebor Pardubického kraje do osmi let”. Kulturní dům tak byl napěchovaný hracími stoly a účastníky reprezentujícími 21 oddílů. “V Orlické šachovnici máme letos 119 dětí, z toho je 13 domácích. Pak v rámci toho krajského přeboru je ještě dalších 28 dětí, kde hrají 2 domácí,” sdělil OIK TV hlavní rozhodčí a pořadatel turnaje Martin Šmajzr.

Hrálo se takzvaným švýcarským systémem. “Hraje se tempem 12 minut s přídavkem 3 vteřiny za každý provedený tah a vyhodnocení následně samozřejmě první kritérium je body,” doplnil Martin Šmajzr.

Ty měl v rámci hlavního turnaje v domácích barvách sbírat například Michal Píše. “Zatím se hrála tři kola, mám dva a půl bodu. Teď jsem hrál docela náročnou partii, kterou jsem měl prohrát. A je tady docela stres. Tím, že jsem doma,” podělil se o své zážitky Michal Píše.

Jistou míru tlaku asi mohl pociťovat i Jan Jiroušek hrající za ŠK Polabiny. “Sice jsem první nasazený jako favorit, ale myslím si, že tady budu mít fůru lidí, kteří mě můžou prostě porazit,” řekl Jan Jiroušek.

V celkovém hodnocení 49. ročníku “Orlické šachovnice” nakonec Jan Jiroušek obstál nejlépe. Trofeje si z Ústí nad Orlicí odvezli také druhý Jiří Bouška z Šachového oddílu Hlinsko a třetí Michal Jareš z Polabin. Domácí klub nejlépe reprezentoval pátý Matěj Kobr. Krajský přebor osmiletých ovládl Tobiáš Komárek ze Svitav.