ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Kulturní dům v Ústí nad Orlicí hostil 47. ročník šachového turnaje Orlická šachovnice. Turnaj pořádaný místním Šachovým klubem a Domem dětí a mládeže Duha se po minulém ročníku konaném v České Třebové vrátil zpět do Ústí nad Orlicí.

V místě konání se hrály rovnou dvě soutěže. “Orlická šachovnice to je tradiční turnaj už 47. ročník, kde hrají děti letos 2002 a mladší a souběžně s tím se tedy koná i krajský přebor dětí do 8 let,” řekl pořadatel Martin Šmajzr.

Dohromady přijelo soutěžit 156 dětí z 20 oddílů Pardubického a Královéhradeckého kraje z toho 29 šachistů mladších 8 let. “Hraje se 9 kol švýcarským systémem, což znamená, že vlastně všechny děti odehrají všech devět kol a mají 12 minut na partii plus se přidávají 3 sekundy na každý provedený tah,” sdělil pořadatel Martin Šmajzr.

Vítězem 47. ročníku Orlické šachovnice se stal favorizovaný Tomáš Ludvík z Polabin. První příčku v Krajském přeboru Pardubického šachového svazu dětí do 8 let vybojoval Vojtěch Starý z Heřmanova Městce.