ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zanedlouho to bude padesát let od chvíle, kdy se poprvé uskutečnil šachový turnaj nazvaný “Orlická šachovnice”. Akce, kterou společně pořádají Šachový klub a DDM Duha z Ústí nad Orlicí, se letos prvně v historii konala mimo své domovské město.

Dějištěm 46. ročníku Orlické šachovnice a otevřeného přeboru Pardubického kraje v rapid šachu dětí do 8 let se stal Národní dům v České Třebové. Přesun místa konání sice svým způsobem narušil tradici, ale na počtu účastníků se tento fakt neprojevil. Ke hracím stolům usedlo 143 šachistů.

Soutěžící se do města na řece Třebovce sjeli především z Pardubického kraje, ale dorazili také vyslanci Boskovic či Rychnova nad Kněžnou.

Mezi dívkami byla jednou z favoritek Veronika Šmajzrová reprezentující orlickoústecký klub. Šachistka, která se nedávno blýskla 5. místem na Mistrovství republiky, tentokrát skončila druhá před Jitkou Pilnou z Polabin. Cenu pro vítězku si odvezla Julie Kalousová z Lanškrouna.

Chlapecké části turnaje kraloval Matěj Půlpán, který se stal i absolutním vítězem “Orlické šachovnice 2016”. Druhé místo získal Rudolf Jun z Chotěboře před domácím reprezentantem Vojtěchem Holáskem. Mezi šachisty do 8 let byli nejlepší Radek Nejedlý z Chotěboře, Elen Hetfleischová z Rychnova nad Kněžnou a Lukáš Nejedlý opět z Chotěboře.