LANŠKROUN – Třetí ze seriálu čtyř závodů Zemské míle je za námi. Večerní klání hostil lehkoatletický stadion Romana Šebrleho v Lanškrouně.

Nadvládu vysokých teplot panujících toto léto začal v odpoledních hodinách přebírat déšť. To ovšem běžce neodradilo. Závod měl tratě dlouhé od 161 po 1 609 metrů dle věku soutěžících. Zúčastnit se mohly děti od předškolního věku po dospělé. „Jsme rádi, že se děti tomu sportu věnují a to co máme vlastně i my nějakou odezvu, tak jsme jeden z nejvíc obsazovaných veřejných závodů na dráze v Pardubickým kraji,“  říká Jindřich Sadílek, ředitel závodu.

V jedné z dětských kategorií zvítězil Matěj Špatenka. Další dětskou vítězkou, tratě dlouhé necelý půl kilometr, byla Barbora Steklá. Na start hlavní kategorie se postavilo 25 mužů. Mezi nimi zvítězil Tomáš Fliedr s časem 4 minuty a 53 vteřin. „Spokojený jsem, nečekal jsem, že poběžím s takovým náskokem, i když jsem věděl, že tady moc soupeřů nebude, ale povedlo se,“ byl spokojený vítěz mužské kategorie. Na druhém místě byl Jiří Moravec a pro třetí pozici si doběhl Matěj Picka. Ženskou kategorii ovládla v konkurenci 9 žen Michaela Šilarová s časem 5 minut a 54 vteřin, která k závodu dodala: „Bylo to fajn, běželo se fakt pěkně díky tomu, že se zchladilo počasí no a i po tom dešti to bylo takový příjemnější.“ Druhé místo obsadila Jana Lehká a na třetím skončila Anna Krátká.

Poslední závod z této série proběhne na konci září. Tentokrát již nebude podvečerní, ale závodníci si budou muset přivstat.