LANŠKROUN – Zatímco závodníci v mládežnických kategoriích přebírali medaile za své výkony v rámci dalšího pokračování běžeckého seriálu pod názvem “Zemská míle”, jejich starší kolegové se na Lehkoatletickém stadionu Romana Šebrleho na závěrečné klání teprve připravovali. Čtvrtých 1 609 metrů se vydalo zdolat 49 závodníků v kategoriích od juniorů až po veterány.

Se čtyřmi okruhy si nakonec nejrychleji poradil běžec z elitní mužské kategorie Vojtěch Vondra. Vyslanec Vencl týmu Ústí nad Orlicí s časem 4 minuty 47 sekund porazil oddílového kolegu Bonifáce Boháče i třetího Petra Nechvíla z AC Choceň.

Ženská listina vítězek se rozrostla o nové jméno. Za 5 minut a 51 vteřin do cíle doběhla Alena Kriklová z obce Jaroměřice. První ženu následovaly Michaela Šilarová z Activity Lanškroun a Jana Lehká z Jiskry Ústí nad Orlicí.

Reprezentantka pořádajícího lanškrounského oddílu se stala celkově nejrychlejší závodnicí letošního ročníku, medaili si však vyzvedne až dodatečně, protože závěrečného ceremoniálu se nezúčastnila. To však neplatí pro absolutního vítěze mužského měření sil Vojtěcha Vondru.

“Zemská míle 2018” se stala minulostí. Vítězové budou svá prvenství obhajovat v roce 2019.