ČESKÁ TŘEBOVÁ – Českotřebovské gymnázium slaví 110. výročí od zahájení výuky na škole. Při této příležitosti se různě po městě konají akce, které mají toto jubileum připomínat. Kulturní centrum hostí výstavu fotografií “Českotřebovské gymnázium ve 21. století“, jejíž vernisáž oslavy zahájila. Hudební doprovod zajistili studenti. Slova se ujal ředitel školy Josef Menšík a Milana Soukupová, která výstavu připravovala. “Návštěvníci mohou na panelech zhlédnout téměř 800 fotografií, které jsou z akcí gymnázia. Reportážní panely jsou rozdělené podle jednotlivých akcí,” vysvětlila učitelka Milana Soukupová.

Panely jsou seřazeny chronologicky, od imatrikulace, přes Gaudeámus, adaptační kurz, lyžařský výcvik, Majáles až po maturity. Nejstarší fotografie jsou z roku 2002, ty nejmladší pak z roku 2019. “Je tady téměř 800 fotografií a na našem webu jich je skoro 8 000, takže je to dlouholetá reportážní práce, která zachycuje studenty,” doplnila Milana Soukupová, která je zároveň autorem většiny fotografií, na zbylých se podíleli ostatní učitelé i studenti. Výstavu můžete zhlédnout až do konce června.

Páteční podvečer patřil koncertu v Malé scéně. Před zahájením uvítal příchozí ředitel školy Josef Menšík. “Utíká to velmi rychle, přijde mi to jako nedávno, kdy jsme slavili kulatou stovku. 110. výročí samozřejmě možná není tak kulaté, ale každopádně si myslím, že si zaslouží oslavit a důstojně připomenout,” řekl nám Josef Menšík. Koncert byl zaměřený na operní a operetní melodie v podání absolventky gymnázia Jany Ženkové a Borise Prýgla za klavírního doprovodu Ahmada Hedara. “Jak už koncert napovídá sám o sobě, tak jsou to vlastně nejznámější řekněme árie pro baryton, pro soprán a taky dueta, které jsme byli schopni nějakým způsobem dát dohromady,” dodal Boris Prýgl. “Zazněly skladby v češtině, italštině, francouzštině nebo v němčině, protože zpěvák musí ovládat alespoň částečně všechny tyto jazyky. Snažili jsme se, aby ten výběr byl pestrý, aby zazněly i ty nejslavnější árie, jako je árie Rusalky, Vodníka,” přiblížila Jana Ženková.

Oslavy vyvrcholí v sobotu 15. června v areálu školy.