foto: Pardubický kraj

PARDUBICE – Na Krajském úřadě Pardubického kraje byl dnes zahájen vzpomínkový rok na události spojené s obdobím heydrichiády. Právě dnes totiž uplynulo 80 let od vysazení tří paradesantních skupin Anthropoid, Silver A a Silver B, jejichž cílem bylo pomoci domácímu odboji se spojením s Londýnem, ale především zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Série vzpomínkových akcí byla zahájena jízdou vojenské historické techniky po stopách výsadků a výstavou obrazům, které vypráví příběhy výsadkářů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje.

„Odkaz hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje si musíme neustále připomínat a uchovávat také pro budoucí generace. Jsem přesvědčený, že je nutné si vzpomenout nejenom pozitivní výročí, jakým bylo 100 let od vzniku Československa, ale taky ta negativní. A heydrichiáda patří jednoznačně mezi nejtemnější období v našich dějinách. Pro zahájení připomínkových akcí jsme úmyslně zvolili 29. prosinec, kdy byly na území Protektorátu vysazeny tří paradesantní skupiny Anthropoid, Silver A a Silver B, jejichž cílem bylo pomoci domácímu odboji se spojením s Londýnem, ale především zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj si bude toto období připomínat až do počátku července příštího roku, kdy byly na pardubickém Zámečku uskutečněny poslední popravy spolupracovníků domácího odboje.

V půl osmé ráno odstartovala od budovy reálky kolona vojenské historické techniky v rámci projetu Po stopách parašutistů. Vozidla vyrazila z Pardubice přes Kasaličky, Podmoky, Senici až do Nehvizd. V místech seskoků Kasaličky a Senice – Podmoky proběhla krátká pieta, v Nehvizdech pak program u nového památníku výsadku Anthropoid.

V deset hodin dopoledne pak byla v sále Jana Kašpara zahájena výstava tří desítek obrazů akademické malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje. Obrazy jsou součástí rozsáhlého cyklu 150 děl, která vznikla v polovině 60. let minulého století. Rodina Zdenky Landové na jaře roku 1942 ve svém domě ukrývala nadporučíka Adolfa Opálku, velitele paraskupiny Out Distance. Výstava bude v sále Jana Kašpara v budově Reálky na Krajském úřadě Pardubického kraje otevřena od 29. prosince do konce ledna každý den od 8 do 18 hodin s výjimkou 12., 25. 1. a 26. ledna. Návštěvní režim se bude řídit platnými protiepidemickými opatřeními. Vstup je zcela zdarma.