ČESKÁ TŘEBOVÁ – Někteří obyvatelé města možná zaregistrovali, že se v areálu Gymnázia Česká Třebová něco děje. Z ulice Krátká je vidět stavební materiál a v útrobách stavby navržené architektem Aloisem Dryákem se pohybují řemeslníci. “Budova měla dlouhodobě problémy s vlhkostí v suterénu, a proto tady od podzimu probíhá jednak rekonstrukce dešťové kanalizace a jednak sanace vlhkosti v prostorách suterénu budovy,” sdělil OIK TV ředitel Gymnázia Česká Třebová Josef Menšík.

Investorem akce je Pardubický kraj, který výběrovou školu zřizuje. “Dokončení stavby je plánováno na 31. 5. letošního roku. V současné době již probíhají práce druhé etapy odvlhčení v budově gymnázia. Celková částka investice je 5,3 milionu korun,” uvedl tiskový mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Další naplánované změny by měly vést ke zlepšení procesu výuky. “V rámci nového projektu bude vybudována především nová odborná učebna fyziky, rekonstruována odborná učebna biologie, kromě toho také tady vznikne venkovní biotop s jezírkem, s parkovou úpravou” řekl ředitel školy Josef Menšík.

Rozpočet na tento projekt počítá s částkou necelých sedmnácti milionů korun. Čtrnáct milionů pochází z evropských fondů, více než dvěma miliony přispěje Pardubický kraj a osmi sty tisíci akci podpoří stát. “Předpokládané předání staveniště je stanoveno na 14. února letošního roku s dokončením 31. 10.,” doplnil krajský mluvčí Dominik Barták.

Práce tedy budou probíhat během školního roku, na chod vzdělávacího zařízení by to však zásadní vliv mít nemělo. “Takovýto stavební ruch určitě nějakým způsobem trošku omezí výuku, ale budeme se snažit, abychom všechno realizovali bez problémů,” ubezpečil ředitel Gymnázia Česká Třebová Josef Menšík.

Pokud všechno proběhne bez obtíží, dostane škola dar k blížícím se 110. narozeninám.