ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Celých 14 dnů pobývali na SŠUP v Ústí nad Orlicí studenti z Norska. Zapojili se do výuky i výroby, a co stvořili, také vystavili. Stačilo se nebát nápadu, překonat jazykovou bariéru a za pomoci těch, kteří návrhářství studují, začít pronikat do tajů uměleckoprůmyslové profese.

Norů bylo celkem deset a stejně deset bylo českých studentů, kteří se jim věnovali. Rozděleni do tří skupinek dostali za úkol podle vlastní fantazie vytvořit libovolný designerský kousek, a to od návrhů, přes modely až po vlastní bytový doplněk. Představit jsme si nechali židli a svítidlo z vlnité lepenky. Veřejně pak česko-norské týmy všechny výrobky prezentovaly na mini vernisáži v Malé scéně.

Samotná návštěva ale nebyla jen o studiu a práci. Hosté se také bavili a poznávali region. Díky učitelům školy i jejich aktivitám v rámci kraje to hned od začátku měli zakotveno v připraveném programu. I když už obě školy mají po plánované výměnné návštěvě a spolupráce na projektu tímto okamžikem končí, pokračování by si přáli pedagogové i samotní studenti.