ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jak obstojí v připravenosti do školy, prokazovali budoucí prvňáčci v Ústí nad Orlicí při zápisu do prvních třid. Vydali jsme se za nimi do jedné z největších škol, Základní školy Bratří Čapků. Uprostřed sídliště a v novém kabátě je ZŠ Bratří Čapků nepřehlédnutelná ze všech stran.

V centru města nabízí výuku i služby všem třídám v jednom objektu. Podle rodičů je to dostatečný argument, proč jít právě sem k zápisu. Samotný zápis tu má svá pravidla už několik let. Obvyklá je samostatná třída pro chlapce a děvčata, prověřování řeči a základních znalostí a také osobní návštěva u ředitelky školy. A tak budoucí prvňáčci určují barvy i tvary, poznávají písmenka i čísla, hádají pohádky, vymalovávají a vystřihují či váží smyčku.

O počty žáků se ředitelka školy nebojí, letos jich má ve dvou třídách po třiceti a díky prostředkům Evropské unie je může dělit do menších skupin. Příští rok by tomu mohlo být podobně. Školský úřad hlásí dostatek dětí ještě minimálně dva roky. A komu by se zápis nepovedl a přesto zatoužil po školních lavicích, má v průběhu roku možnost vyzkoušet některý z kurzů Školy nanečisto. Celkem se pro školní rok 2013 – 14 na ZŠ Bratří Čapků přišlo ke školní docházce zapsat 81 dětí, což je zhruba polovina z očekávaného počtu nových prvňáčků ve městě.