ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Kola a plesová sezóna jsou témata výstav, na které nově pozvalo muzeum v Ústí nad Orlicí. V Hernychově vile budou k vidění do 23. března. První z výstav má název „Na dvou kolech…“ a zabrala celé přízemí Hernychovy vily. Motivovaná je připomínkou výročí založení místního cyklospolku.

Ten úplně první patřil k nejstarším v republice a v letošním roce by oslavil 120 let. Samotná výstava pak vypovídá o činnosti tohoto prvního Klubu cyklistů, doplněné exponáty kol z Prvního českého muzea cyklistiky. Návštěvníci mohou obdivovat tzv. vysoká kola i kola silniční, závodící například na olympiádě v Tokiu. Mohou si tak prohlédnout nejen repliku dřevěného předchůdce bicyklu z roku 1817, ale také například celokovové kolo z roku 1888, dvojkolo s dřevěnými ráfky a bez řetězu z roku 1898 či kolo četnické se šavlí z roku 1914.

A vzpomínalo se také v patře budovy, a to u plesových šatů. Muzeum jich pro expozici s názvem „V čem na ples?“ nabídlo několik desítek, ušitých od 40 let minulého století až po současnost. Podle ředitelky jsou šaty darem orlickoústeckých hospodyněk a pocházejí z jejich šatníků. Ve vitrínách pak dobu dokresluje tehdy módní obuv a kabelky. Nový je od letošního roku také systém vstupů do městského muzea. Ten dává prostřednictvím návštěvnických karet možnost za pět placených návštěv získat jednu zdarma.