ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ve znamení maleb a absolventů českotřebovského gymnázia je druhý díl výstavy s názvem Jubilanti 2013. V orlickoústecké Galerii pod radnicí je každoročně příležitostí popřát členům místního Klubu přátel umění k životnímu jubileu a zároveň zprostředkovat jejich tvorbu. Výstava zahájila vernisáží v pátek 1. března.

Ze šestice pozvaných se jí osobně zúčastnilo pět umělců, kteří se v Ústí nad Orlicí narodili nebo zde nyní působí a tvoří. Pro všechny měl pěvecký sbor Alou Vivat kytičku narozeninových písní, pořadatelé pak blahopřání a květinu. Autoři samotní pak byli jmenovitě představeni výtahem z medailonků, které každou autorskou expozici uzavírají. Například o orlickoústeckém Josefu Ripkovi se přítomní dozvěděli, že je členem Klubu přátel umění od roku 1998, nejraději má motivy z Ústecka a okolí a v únoru oslavil 75 let.

To rodačka Věra Ludíková je básnířka, která působí v Praze. V Ústí nad Orlicí má, jak sama prozradila, spoustu přátel a ráda se za nimi vrací. Na výstavu přivezla nejnovější dětskou knížku s názvem Malý básník, která je v pořadí dvacátá. Jako nastávající devadesátník se na výstavě představil Boris Wolf z Ústí nad Orlicí. Jako dřívější student a později profesor působil na gymnáziích jak v České Třebové, tak v Ústí nad Orlicí. Na výstavě je zastoupen malbami i ukázkami fotografování. S ohledem na příslušnost k českotřebovskému gymnáziu byla většina vystavujících autorů také v neustálém obležení svých spolužáků nebo bývalých žáků, kteří jsou už dnes sami v seniorském věku.