ÚSTÍ NAD ORLCÍ – Venku pošmourno, uvnitř festival barev. Přibližně takto si museli připadat příznivci umění nejen z Ústí, kteří ve čtvrtek od sedmnácti hodin zavítali do Galerie pod radnicí a nenechali si ujít vernisáž Umprumka vystavuje. Ta znovu představila nejlepší studentské práce, jež vznikly za uplynulý rok na půdě zdejší uměleckoprůmyslové školy. Ohlas měla i letos výrazný.

„Jsme perspektivní,“ zaznělo na úvod

Zcela zaplněná Galerie pod radnicí, v níž ještě hodinu po zahájení nebylo k hnutí, byla svědkem vydařeného kulturního podniku. V jeho úvodu zazněl projev ředitele školy Zdeňka Rösslera, jenž se zaměřil především na současné postavení školy v systému vzdělávání. „Dost často se setkávám s dotazy, jestli tolik uměleckých oborů na naší škole je potřeba, zda jsou pro společnost přínosné. Odpovídám, že jsou v současné době posledními studijními obory, které vedou žáky k řemeslu. Učí je vztahu k technickým disciplínám. Jde o tvorbu, ale také jde o to, že každý absolvent musí umět svůj návrh vyrobit. Právě v tom jsme perspektivní“ zmínil přínos všech pěti oborů.

Představení samotné výstavy se poté ujal vedoucí umělecké sekce školy, akademický malíř Jaroslav Habrman. Ten přiznal, že se do výstavních prostor nevešlo zdaleka vše, co by si pedagogové přáli. „K vidění je průřez tvorby všech oborů a snažili jsme se toho představit co nejvíce, nicméně kapacita galerie je omezená. Zastoupeny jsou zejména třetí a čtvrté ročníky, jejich klauzurní a maturitní práce. Nechybí ani díla oceněná na republikových a mezinárodních soutěžích,“ uvedl mimo jiné.

Starosta vidí možnosti spolupráce

Za hudebního doprovodu Zdeňka Rosáka mladšího, dalšího z pedagogů, si vystavené artefakty prohlédly desítky pravidelných návštěvníků. Mezi nimi i starosta města Petr Hájek. Jeho komentář je pro mladé umělce lichotivý: „Práce mě ohromně překvapily vysokou úrovní a různorodostí. Škola je rok od roku výš, na vystavených pracích je to vidět,“ podotkl starosta a ohledně širší spolupráce města a školy, po níž se již delší dobu volá, dodal: „Jednou z možností je otázka využití parku pod Roškotovým divadlem a opuštěné budovy bývalého domu dětí. Druhý nápad se týká využití Perly 01. Už delší dobu mám pocit, že městu chybí plnohodnotná galerie, jež by mohla být právě zde,“ domnívá se Petr Hájek.

Že jde „umprumka“ nahoru si podobně jako on myslí také Bohuslav Špaček, vyučující uměleckých předmětů a jeden z koordinátorů výstavy. „Díky několika výběrům zde už nekvalitní věci neuvidíte. Těší mne, že má naše škola pevnou pozici, její kvalita nestagnuje, zlepšuje se i její vybavení a možnosti,“ hodnotil krátce po zahájení.

Pravidelní návštěvníci chválili

Rovněž kulturní „fajnšmekři“, kteří nechválí z povinnosti, hodnotili výtvory středoškoláků vysoko. Důkazem budiž slova Erwina Kukuczky, duchovního a umělce v jedné osobě, který na zahájení rovněž nechyběl: „Oproti loňsku je kvalita o sto procent vyšší. Prostě zírám v dobrém slova smyslu. Hlavně designové návrhy mají šťávu, přinášejí něco nového,“ přidal svůj pohled a pokračoval: „Je vidět, jak důležitý je obor obalové techniky. Protože dnes nekupujeme ani podle obsahu, ale podle obalu, vzhledu.“

O design obalů a grafický design se na čtvrteční vernisáži zajímala také absolventka multimediálních studií Gabriela Jakubcová. I ona si podle svých slov přišla na své. „Vybírám si práce, které mne zaujmou propracováním, neotřelým nápadem, svěží estetikou, a ty zde určitě jsou. Inspiraci tady nacházím,“ svěřila se mladá umělkyně.

A v dobré náladě byli pochopitelně i vystavující studenti, kteří pod radnici přišli ve velkém počtu. Jednou z maturantek, které se na výstavě prezentují, je oděvní návrhářka Anna Chrtková starší. Jak hodnotí ona? „Jsem určitě ráda, že tady svá díla mám. Vystavené práce mají vysokou kvalitu, udělené ceny jsou toho důkazem,“ domnívá se studentka, která svou školu již úspěšně reprezentovala na mezinárodních soutěžích.

Kdo nepřišel na slavnostní zahájení, má možnost navštívit akci s výmluvným názvem Umprumka vystavuje až do 5. října.

Mgr. Jan Pokorný,
Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí