ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí si desítky příznivců umění nenechali ujít vernisáž dvou nových výstav. Od konce září tam jsou k vidění výstavy o letectví a feudálních sídlech.

Úvodního slova se ujala ředitelka muzea Jarmila Süsserová a příchozím návštěvníkům představila obě expozice. První z nich je nazvána Vzhůru do oblak, díky níž je téměř celá Hernychova vila zaplněna předměty s leteckou tématikou. “Je to v podstatě o počátcích letectví tady v kraji, speciálně v Ústí nad Orlicí, na to dáváme pak důraz. Doplnili jsme to různými fotografiemi a dalšími věcmi,” řekla ředitelka Městského muzea v Ústí nad Orlicí Jarmila Süsserová.

Autorem putovní výstavy o Počátcích letectví v Pardubickém kraji je Regionální Muzeum ve Vysokém Mýtě s tím, že každé muzeum připraví ještě něco specifického. “My jsme oslovili navíc Národní technické muzeum, aby nám zapůjčilo celou Bínovu blechu, protože pan Karel Bína nadšenec a vlastně konstruktér její, tak pocházel z Ústí nad Orlicí,” sdělila ředitelka Městského muzea v Ústí nad Orlicí Jarmila Süsserová.

V Hernychově vile lze také shlédnout modely letadel regionálních modelářských klubů. Druhá expozice příchozím představí známá ale i polozapomenutá sídla feudálů. “Výstava Znovuobjevený středověk představuje 13 vybraných lokalit feudálních sídel v povodí Tiché Orlice mezi městy Choceň až Letohrad,” řekl autor výstavy Zděnek Skalický.

Výstava je také připomínkou šedesáti let od úmrtí Augusta Sedláčka, historika a autora 15 svazkového díla Hrady, zámky a tvrze království Českého, a čtyř let od úmrtí archeologa a předního českého kastelologa Tomáše Durdíka, autora Ilustrované encyklopedie českých hradů.

“Výstava se zaměřuje na nejnovější poznatky získané především archeologickými výzkumy a pak dále pozornost je věnována i třem těm nejznámějším hradům tj. Žampach, Lanšperk a Brandýs nad Orlicí, které se dříve či stále  ještě nyní opravují,” sdělil autor výstavy Zděnek Skalický.

Obě expozice jsou v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí k vidění do 20. listopadu.