ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Hernychova vila posloužila jako místo setkání mezi zástupci partnerských měst Ústí nad Orlicí a Berlin-Neukölln. Jejich schůzka se uskutečnila při příležitosti 30. výročí vzájemné spolupráce. “Partnerství mezi Ústím nad Orlicí a Berlínem-Neukölln vnímám velice pozitivně. Délka toho partnerství sama o sobě o této skutečnosti vypovídá. My se pravidelně setkáváme a ta spolupráce je opravdu funkční a smysluplná,” sdělil OIK TV starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Svěží vítr a nápady, jak partnerství ještě více prohloubit, by mohl přinést nový starosta městské části Berlin-Neukölln Martin Hikel. Ten do Ústí nad Orlicí zavítal vůbec poprvé v životě. “Moc se mi tu líbí. Město je opravdu krásné, navíc jsem tu potkal spoustu přátelských a milých lidí. Doufám proto, že budeme spolupracovat minimálně dalších 30 let. A to stejně intenzivně a stejně dobře,” uvedl starosta městské části Berlin-Neukölln Martin Hikel.

Plodem spolupráce je také výstava pojmenovaná “Neukölln v první světové válce 1914-1918”. Již samotný název napovídá, že expozice přibližuje, jak Neuköllňané prožívali válečné roky. Původně k nám měla dorazit loni, ale nejprve se nepodařilo sladit termíny a přidaly se i další komplikace. “Druhý problém byl s dopravou. První nabídka za transport vyšla na 1000 euro, což bylo vskutku mimo naše možnosti. Nakonec jsme si dopravu zajistili levněji, ale všechno jsme museli rozložit a opravu velmi pečlivě zabalit,” doplnil člen spolku “Přátelé Neuköllnu” Manfred Herrmann.

Spolek a muzea na německé i české straně ale nakonec našly způsob, jak expozici předložit orlickoústecké veřejnosti. “Zejména tato výstava ukazuje, že ta spolupráce může být nejenom s těmi představiteli radnice, ale že funguje i v oblasti muzeí, spolkové činnosti. To je myslím na té spolupráci partnerských měst nejdůležitější,” poznamenal starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Výstavu si v Hernychově vile můžete prohlédnout do 30. června.