ČESKÁ TŘEBOVÁ – Ve městě s kohoutem ve znaku se snažili dokázat, že umění nemusí zůstat zavřené v galeriích, ale může být prezentováno pod širým nebem. Přesně tak se také stalo během výtvarného happeningu “Kobylinec 2018”, jehož název byl inspirován místem konání, tedy uličkou Kobylí důl. “Je to akce, která by měla oživit tenhleten koutek v České Třebové, o kterém si myslíme, že je moc pěkný, romantický, zvláštní. Inspirovali jsme se ´Výtvarnou Svinnou´, a protože jsme jim záviděli, tak jsme to udělali i ve Třebové,” sdělila OIK TV pořadatelka akce Alice Formánková.

První ročník události měl široké veřejnosti představit činnosti a výtvory, které lze zahrnout pod pojem výtvarné umění. “Takže tady jsou i profesionálové i amatéři, co se týče obrazů, soch, bižuterie tady je. Jsou tady i dětské kresby, dětské výrobky, ruční práce tady jsou také,” shrnula Alice Formánková.

O to, že byla k vidění jmenovaná díla, se postarala přibližně desítka dospělých autorů. I když nelze opomenout, že svou tvorbu předvedli také mladí výtvarníci z Dětského domova Olomouc.

Mnohem blíž to z Litomyšle měla ilustrátorka Zdeňka Kudrnová, která přijala pozvání organizátorů. Nadějná umělkyně připravila výstavu svých studentských prací. “Ten hlavní cyklus, co tady mám, je moje bakalářská práce, která byla vlastně ilustrovaná kniha k japonské pohádce, která se nazývá Urashima, což jsem si sama vybrala, chtěla jsem japonskou pohádku ilustrovat,” uvedla Zdeňka Kudrnová.

Příchozí se však nemuseli pouze kochat jednotlivými exponáty. V rámci výtvarných dílen měli možnost otestovat své nadání.