ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zaplněná galerie Kulturního centra Česká Třebová byla svědkem vernisáže nové výstavy. Tu čtveřicí flétnových duet uvedly Anna Klimešová a Milada Hamplová. I nadále byly ve středu pozornosti ženy.

Ač tedy sdruženy pod mužským jménem “Maxmilián”, vytvořily členky stejnojmenné výtvarné skupiny díla na dvě témata. Konkrétně zahrady a dveře. “Témata si sepíšeme a potom každá má volbu toho, co jí je nejbližší. To téma, které zvítězí, tak to tedy děláme,” popsala genezi výstavy neformální vedoucí výtvarné skupiny Alice Formánková.

Námětem se sice obrazy neliší, jedinečnost jim ale dodává způsob zpracování. “To je na každém. Většinou tedy to jsou pastely, kresby tady máme hodně. Máme tady novou techniku, nebo techniku, kterou jsme sice už užívaly, ale nevystavovaly, což je gratáž,” uvedla Alice Formánková.

O technice, kterou vytvořila dva obrazy, pohovořila jedna z nových členek skupiny Nataliya Pilgrová. “To je papír natřený voskem a pokrytý tuší. Pak se vyškrabe ten obrázek, elementární,” sdělila OIK TV Nataliya Pilgrová.

Další ženou, jež mezi Maxmiliánky vstoupila teprve nedávno, je Marta Heptnerová. I ona přispěla novým prvkem. Vytvořila totiž soubor obrazů, které byly nakresleny pastelkami. Zajímavostí je fakt, že k tomu došlo nezáměrně. “Různé průchody a dveře mi nejsou cizí, takže to bylo moje oblíbené téma. A pastelky jsem měla doma zcela náhodou, zakoupila jsem je omylem, tak jsem zkusila tuhle techniku,” prozradila Marta Heptnerová.

Díla Alice Formánkové, Marty Heptnerové, Marie Hladilové, Ivany Jiskrové, Pavly Klimešové, Nataliye Pilgrové, Ludmily Pražákové a Kamily Vojtaškové si v rámci výstavy nazvané “Zahrady dveří” můžete prohlédnout do 3. června.