ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Pokud přemýšlíte, kam během léta vyrazit, můžete navštívit Městské muzeum v Ústí nad Orlicí. To si pro návštěvníky přichystalo dvě nové výstavy. Milovníci poštovních záležitostí si mohou přijít na své na výstavě s názvem “200 let poštovní schránky”, která je zapůjčená z pražského Poštovního muzea. “Poštovních schránek je tady přesně 22 s tím, že nejstarší dvě klasicistní jsou z 30. a 40. let 19. století. Nejmladší pak z dnešní doby, protože správná výstava se vždycky snaží pokračovat v tom tématu až úplně do nynějška,” prozradil nám ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek.

Nejstarší schránky jsou žlutočerné, na ně navazují modré a po roce 1945 pokračují oranžově zbarvené. “Je tady třeba i poštovní schránka pro leteckou poštu, kdy se do ní mohly vhazovat jenom dopisy pro leteckou poštu, které pak šly rychleji, ale samozřejmě byly dražší na doručení. Plus další zajímavostí je poštovní schránka drážní, která se vybírala vždycky před odjezdem vlaku, jak je na ní napsáno,” doplnil Radim Urbánek. Na výstavě převažují schránky podávací, ale k vidění jsou i ty domovní.

Další výstava je druhým dílem z cyklu Secese, který začal minulý rok. Ta letošní je zaměřená na Secesní odívání. “Najdete zde svatební šaty, najdete zde domácké oblečení, kdy i dámy doma se snažily vypadat hezky, je tady pěkná zástěra secesní zdobná,” přiblížila vystavené kousky kurátorka textilu a dokumentátorka Zuzana Kubíčková. Malí i velcí návštěvníci si kromě dobového šatstva mohou prohlédnout také klobouky, slunečníky, peněženky či vějíře. Zajímavostí je hedvábný župan Jaroslava Kociana. “Je z roku 1922, kdy si ho přivezl ze svých cest po Japonsku a je specifický krásnou ruční výšivkou po celých zádech i na předním díle,” dodala Zuzana Kubíčková. Některé kousky oblečení si můžete i vyzkoušet.

Obě výstavy jsou přístupné až do 22. září.