ÚSTÍ NAD ORLICÍ – “Od košilky k rubáši”, “Ústecké osmičky” a “Retrodomov” – to jsou názvy výstav, které jsou k vidění v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Každá z nich nabízí jiný pohled na lidský život v letech vzdálených i relativně nedávných.

Příchodu na svět a odchodu z něj se věnuje expozice, jež do Hernychovy vily doputovala z Regionálního muzea v Chrudimi. Příchozí se mohou dozvědět o jevech, které doprovázely narození dítěte a následné šestinedělí. Rodičky se v minulosti běžně setkávaly s porodními kleštěmi či koutnicí. “Vlastní koutní plachta má jak smysl symbolický, tak praktický. Rodička potřebovala alespoň trochu soukromí. A zároveň byla částečně chráněna třeba i před takovými věcmi jako jsou bacily, protože když někdo zakašlal, tak bacily nešly přímo na ni,” přiblížil ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek.

Symbolický rozměr dále reprezentují čáp a vrána. Zatímco první jmenovaný okřídlenec měl nosit chlapce, když přiletěl druhý, měla se narodit holčička. Zbývající část výstavy je zaměřena na opačný pól lidského života. Popisuje zvyklosti související s pohřbíváním. Některé z nich mohou návštěvníky překvapit. “My máme dnes pohřeb a věci, které s tím souvisí spojené s černou barvou, v minulosti ale barvou smutku byla barva bílá, protože bílá barva symbolizovala sníh. Dokud všude ležel sníh, byl to problém, protože nemůžeme nic vypěstovat,” vysvětlil Radim Urbánek.

Do 18. listopadu mají příchozí možnost vyzkoušet si fungování zvoničky, jejichž prostřednictvím se od dob vlády Marie Terezie oznamovaly nejrůznější události včetně skonu některého ze členů společenství.

Prohlídkou této expozice ale poznatkům neodzvonilo. Další výstava nese název “Ústecké osmičky” a věnuje se letopočtům, které obsahují číslo osm a zapsaly se do historie města na řece Orlici. “Začínáme ve 14. století. Rokem 1308, nebo kolem toho roku, kdy ve Zbraslavské kronice je zmiňováno Lanšperské panství, kam spadalo i samotné město Ústí nad Orlicí,” sdělil OIK TV kurátor výstavy Zdeněk Skalický.

Výběrově jsou pak zmapovány události až do roku 2008, kdy muzeum nalezlo sídlo v Hernychově vile. Vzhledem ke stému výročí vzniku Československa nemohl být opomenut rok 1918. Dostalo se i na další dějinné zvraty. “Z těch velkých událostí, velkých dějin, především rok 1938, tedy zábor okolních německých obcí a protektorátní hranice, která výrazně ovlivnila život obyvatel ve městě,” doplnil kurátor výstavy.

Ve výčtu nechybí ani rok 1968. Ten částečně souvisí i se třetí výstavou, jež dává vzpomenout na podobu obývacího pokoje v období mezi lety 1958 až 1978. “V minulosti bylo běžné, přišli jsme v oblečení zvnějšku a teprve v tom obývacím pokoji jsme si je sundali, proto tady na jedné straně jsou i pláště a tak dále. Na druhou stranu tady nesmí chybět tehdejší elektronika, hodiny, nábytek,” řekl ředitel muzea Radim Urbánek.

Papírové šaty, kapesní rádio a další zvláštnosti jsou v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí k vidění do 6. ledna 2019.